Kovács Zsófia már az Európa-bajnokságra készül

Szárszó Lajos - 2019. március 22. 8:04

A Dunaferr SE kiváló tornásza a kényelmetlen sérülései ellenére is kitartóan gyakorolja az új gyakorlatait, melyek egy részét már Stuttgartban, a Világkupán is láthatták tőle.

Elmondhatatlan érzés az, amikor gyakorlás közben, közvetlen közelről lehet látni élsportolóink munkáját, hiszen ekkor értjük meg igazán, hogy mekkora erőfeszítést tesznek meg annak érdekében, hogy ott tudjanak maradni a hazai, és a nemzetközi élmezőnyben. Nekem megadatott, hogy Kovács Zsófia edzésmunkájába tekinthettem be. Aki még nem látta őt munka közben el sem tudja képzelni, hogy milyen elemi energiák szabadulnak fel tornászunkban, amelyeket meg kell tudjon zabolázni. Azt pedig nagyon nehéz látni és feldolgozni, amikor Zsófia pörög, forog a felemáskorláton, majd a felső fát elengedve egy Kacsovot próbál végrehajtani, de az nem sikerül, és hatalmasat zuhan a hasára a szer alatti szőnyegre. De ő feláll, újra összeszedi magát, bemagnéziázza a kezét, majd újra és újra nekimegy a gyakorlatnak. Aki mindezt messziről nézi nem láthatja azt, ami a tenyérvédő alatt van, vagyis a tenyerét. Miért fontos ez? Mert mindkét tenyerén hatalmas seb tátong, mely minden egyes fogáskor iszonyú fájdalmat okoz számára. De ő összeszedi magát, és nekimegy a szernek újra, meg újra. Ezek után pedig beszélgetésünket úgy kezdi:

- Köszönöm, jól vagyok! Bár az utóbbi időszakban átestem betegségen, ami miatt a Stuttgartban zajló nemzetközi versenyre nem igazán tudtam felkészülni, ennek ellenére nagyszerű volt a számos kiválóság, olimpiai és világbajnok között versenyezni. Közöttük volt többek között a négyszeres olimpiai bajnok Simone Biles, akinek a jelenléte nagyon motiválttá tett. Európából is több nagyszerű tornász volt jelen, akikkel azért már ismerjük egymást. Az idén ez volt az első megmérettetésem, így azért annak jobban örültem volna, hogy ha erre jobban fel tudtam volna készülni. Kimondottan az volt a célunk, hogy több új elemet mutassak be a gyakorlataimban, melyek nagyon inspiráltak engem. Fontosnak tartottuk, hogy ne az Európa bajnokság legyen az első verseny, ahol ezeket kipróbáljuk.

- Hogyan sikerültek az új elemek?

- A szokásosnál jobban izgultam ezek bemutatásakor, hiszen ezeket most mutattam be először. Ráadásul zavart, hogy nem volt zökkenőmentes a felkészülésem. Összességében jobban is sikerülhetett volna minden, de elégedett vagyok a teljesítményemmel. Nagyon kevésen múlt, hogy akár a dobogó közelébe is odakerüljek. Ki is számoltuk Trenka János edzőmmel, hogyha minden jól sikerült volna, akkor sokkal előrébb, akár a dobogón is végezhettem volna. Egyedül az első helyen végzett tornász ment el úgy, hogy őt nem érhette utol senki.

- Az ugrásodon sokat dolgoztál, hiszen az az összetett pontszámba nagyon beleszámít. Hogyan állsz ezzel?

- A nyár végi sérülésem miatt még a régi ugrásomat is nehéz volt visszahozni, de ez nagyon kell az összetetthez. Stuttgartban csak egy ugrást mutattam be, de annak is örülök, hogy ezt sikerült megcsinálnom. Ettől kezdve már azon gondolkodhatunk, hogy a második ugrást is megcsináljuk. Ha ez az Európa-bajnokság kezdetéig mégsem sikerül, akkor a még régebbi ugrást fogom ismét elővenni.

- Megújult a talajgyakorlatod, amelybe ráadásul a legnehezebb „H” elem is belekerült.

- Ez az első sorom volt, amely dupla cukaharával zárul. Sajnos a leérkezésnél leraktam a kezem, de örülök, hogy ennyire is sikerült megcsinálnom. Tudom, hogy az Eb-ig van még időm gyakorolni, ráadásul addig egy másik erős sort is be szeretnénk építeni a versenygyakorlatba.

- A másik két szered rendben volt, így jó előjelekkel készülsz az Eb előtti Matolay Nemzetközi Emlékversenyre.

- Ott nagyon fontos az, hogy csapatban indulunk, így mind a négy szeren ugyanúgy kell teljesítenem. Egyelőre szépítjük, pontosítjuk a gyakorlatokat. Célom, hogy korláton egy új kötést mutassak be, melyet nagyon sokat gyakorlok, így bízom benne, hogy ez sikerülni fog. A gerendán is van még mit javítani, valamint a korlát végi leugráson is, melyet szeretnék minél pontosabban végrehajtani. Mindenképpen jó szereplést várok magamtól, hiszen ez lesz az Eb előtti utolsó verseny. Ekkor már látszani fog, hogy Szczecinben milyen gyakorlatokkal fogok szerepelni.

- Megfordult-e már a gondolatodban, hogy mit szeretnél elérni a lengyelországi Európa-bajnokságon?

- Ezen még nem igazán gondolkodtam, pedig már hamarosan, április elején megkezdődik a viadal. Azt azonban szeretném, ha addigra gyakorlataim nagyon pontossá válnának, hiszen fontos lenne, hogy ismét visszatérjek az élmezőnybe. Az Európa-bajnokság a karrierem szempontjából nagyon fontos, melyet majd a világbajnokság követ, s ez a verseny már az olimpiai kvalifikációról szól majd.

- És egyébként hogy vagy, Kovács Zsófia?

- Meglehetősen jól, hiszen most az iskolában is minden rendben van. Amit viszont nem tudok megszokni az a korai kelés. Nehéz összeegyeztetni a hétköznapi tevékenységeket azzal, hogy most Eb-re, Világkupára, vb-re, majd olimpiai kvalifikációra készülök, de mindennek megpróbálok megfelelni.

A rovat további hírei: Sport

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

2024. már. 29.

A második félidőt tizenöt góllal megnyerve aratott 32-20-as sikert a DKKA női kézilabda csapata a NEKA elleni hazai bajnokin.

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.