Dunaújváros Hetilap

Közel kétszáz millió forint városfejlesztésre

Brousil Csaba - 2019. március 21. 17:54

Mintegy hetven napirendi pontot tárgyaltak a képviselők a márciusi közgyűlésen. Többek között fejlesztésekről, támogatási kérelmekről hoztak döntést.

A képviselők elé került az Uniszol-Létesítménygazdálkodási Zrt.-vel kötött megállapodás az élményfürdő üzemeltetésével kapcsolatban, mivel a szerződés május végén lejár. A közgyűlésen arról határoztak, hogy újabb fél évre hosszabbítják meg, beleértve mindazon ingyenes és kedvezményes lehetőségeket, amelyek a dunaújvárosi nyugdíjasoknak, diákoknak, illetve sportegyesületek részére biztosítanak.

Az első napirendi pont tárgyalásánál Szabó Zsolt, a Párbeszéd önkormányzati képviselője kérdezte a polgármestert, hogy miért nem ül le tárgyalni a Hankook vezetőségével. Cserna Gábor válaszában felvilágosította Szabó Zsoltot, arról az egyszerű földrajzi tényről, hogy a Hankook gyára nem Dunaújváros, hanem Rácalmás területén fekszik. Majd azt javasolta neki, hogy a rácalmási polgármestert üldözze ebbéli kéréseivel. Elmondta azt is, hogy egyetért a munkásokkal, akik magasabb munkabért szeretnének, ám még polgármesterként sincs joga ahhoz, hogy utasításokat adjon egy külföldi multicég vezetőinek a bérük megállapításáról. Ugyanakkor megjegyezte, hogy amennyiben igazak a hozzá is eljutott hírek aggályosnak tartja, ahogy a gyárban az ott dolgozókkal bánik a gyár vezetősége (külön kiemelte Roy Katalint). Szerinte az sem volna elhibázott lépés, ha a kormány felülvizsgálná, felbontaná a Hankookkal kötött partnerségi megállapodást, amennyiben a gyár nem tartja be a munka törvénykönyvében foglaltak munkásokra eső passzusait, a megállapodás pontjait.

Előkészület

Mint már arról beszámoltunk, mintegy egymilliárd forintot biztosít a kormány az önkormányzatnak annak érdekében, hogy felújítsák a Vasmű utat. A pénz már februárban meg is érkezett a város számlájára. A megvalósítás érdekében most megbízták a Vasmű út 41. Irodaház Kft-t a projektmenedzsmenti feladatok lebonyolításával.  

A Modern Városok Program dunaújvárosi beruházásai között szerepel a volt vidámparki terület fejlesztése, erről a miniszterelnökség már kiadta a támogatói okiratot is. A kivitelezési munkák lebonyolítása érdekében a DVG Zrt-vel kötnek vállalkozási szerződést.

Bővítenék a Lajos Király körút 9-11. előtti parkolót. Ehhez elkészült első körben a közterület alakítási terv. Ezután szükség van engedélyezési és kiviteli tervre, az engedélyezési eljárások lefolytatására, amely feladatokkal a DVG Zrt-t bízták meg.

Elkészült a felső Duna-parton lévő, a Városháza téri sétány végén épített kilátó. Az építési hatóság kiadta a használatbavételi engedélyt, és mint azt Markóth Béla, a hivatal városüzemeltetési osztályának vezetője hangsúlyozta az ülésen, a kilátó biztonságos, nem balesetveszélyes. Mint mindenfajta kilátónak, ennek is van egy bizonyos fokú kilengése. Annak érdekében, hogy növeljék a biztonságérzetet, és csökkentsék ezt a kilengést, kiegészítő munkálatokat végeznek (rézsűképzés, növénytámfal építése, talaj javítás, növényültetés, stb.), mintegy 18,9 millió forint értékben. A használatbavételi engedély birtokában már hétfőtől megnyithatták volna a kilátót a városlakók előtt, ám úgy döntöttek, mivel ismét munkaterület lesz, addig továbbra is lezárják.

Városüzemeltetés

Városunkban sok olyan régi köztéri pad van, amelyeket már nem lehet javítani. Az elmúlt két évben az önkormányzat 140 új padot helyezett ki városszerte. A lakók részéről folyamatosan érkeznek a javaslatok, hogy hol lehetne, hova kéne még újabb padokat kitenni. Az idei költségvetési keretből összesen 228 új padot telepítenek majd, amelyek beszerzésére és kihelyezésére mintegy 20 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek.

Szintén a város cégét bízzák meg közterületi felújítási munkálatokkal. 186 millió forintot biztosítanak járda-, út- és lépcső-, valamint buszöböl felújításra, vízelvezetési problémák megoldására. Többek között az Ady Endre utca páros oldalán térköves borítást kap a járda, a Barackos utcát zúzottköves burkolattal újítják fel, a Bercsényi úti buszmegállónál javítják a megsüllyedt aszfaltburkolatú járdát, térköves megoldással újítják fel a Bocskai utca 22-34. szám előtti terméskő lépcsőt. Megújul a csónakházhoz vezető lépcső is, felújítják az Eötvös és a Deák utca közötti aszfalt burkolatú járdát.

Sürgősségi indítványként tárgyaltak arról is, hogy térfigyelő kamerákat helyeznek ki a szelektív hulladékgyűjtőhöz. Ezt az indokolja, hogy sorozatosan raknak a szelektív kukákhoz oda nem illő szemetet, lomot, aminek elszállíttatása, rendberakása plusz költséget jelent az önkormányzatnak. Az áldatlan állapotok miatt több pontról kérték az ottlakók a szelektív áthelyezését, megszüntetését is. A megelőzés érdekében szerelnének fel a 0térfigyelő kamerákat. A beérkezett árajánlatok közül a legkedvezőbbet az Erando Kft. adta, így mintegy 14,5 millió értékben helyezi-építi ki a kamerarendszert a Bagolyvárnál, az Esze Tamás utcában, a Derkovits utcában, az Akácfa utcában és a Babits Mihály utcában.

Az út- és járdatakarítási, valamint az erdészeti és parkfenntartási feladatok ellátása érdekében új gépekre van szüksége a DVG Zrt-nek. A közgyűlésen mindkét ágazat számára 18,9 millió forint értékben vásárolnak gépeket.

Az egykori zöld SZTK felújított épületét már birtokba vette a Fejér Megyei Kormányhivatal, oda várják az ügyfeleket a járási hivatal egységei. Az új intézményhez új parkolókat is építenek. A mostani ülésen döntöttek a már meglévő építési engedéllyel rendelkező férőhelyek kivitelezéséről a hivatal környezetében: a Táncsics Mihály utca és a Szórád Márton út szakaszain összesen harminckilenc új parkolót alakítanak ki, mintegy 77,6 millió forint értékben.

Kipótolják

A Szent Pantaleon Kórház sikerrel pályázott a járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztésére. Azonban a beruházás megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárást eredménytelennek kellett nyilvánítania, mert a beérkezett ajánlatok és a rendelkezésre álló keret között 77,3 millió forint eltérés van, valamint a pályázat benyújtása óta az építőiparban mintegy 25-30 százalékos áremelkedés is keletkezett. A kórház ebben kérte az önkormányzat segítségét, a képviselők pedig biztosítják is az intézmény számára a különbözetet. Emellett kipótolják az új fül-orr-gégészeti kezelőegység beszerzéséhez szükséges forrást, a hiányzó összeg mintegy egymillió forint volt.

Buliszezon

Hamarosan beindul a dunaújvárosi buliszezon, a városi nagyrendezvények mellett más nagyobb programok megvalósulását is segíti az önkormányzat. Több kérelem szerepelt a képviselők előtt a mostani ülésen. A Dunaújvárosi Egyetem Hallgatói Önkormányzata 10 millió forint támogatást kért a DUDIK fesztivál megrendezésére, amely június 12-15. között lesz az alsó Duna-parton. A szervezők tájékoztatása szerint fellép majd Ákos, a Halott Pénz, Horváth Tamás, a Kozmix és a Bagossy Brothers Company is. A képviselők biztosítják a kért támogatást. Egy hónappal később, július 8-14. között lesz a Rockmaraton, amelyet immár ötödik éve szerveznek meg városunkban, a Szalki-szigeten. A közgyűlésen 7 millió forint támogatást szavaztak meg a szervezőknek. A rockfesztiválon a hat nap alatt négy színpadon mintegy 160 zenekar lép fel. A tervek szerint az első napon 15 dunaújvárosi együttes lép fel, és ezen a napon a dunaújvárosi lakosok számára ingyenes a belépés.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően, idén is 1,6 millió forintot biztosítanak a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány számára, a közbiztonsági rendezvénysorozat megvalósítása érdekében.

Négymillió forinttal támogatják a DVG Zrt. által szervezett jazz klub koncertsorozatot az idei évre vonatkozóan.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.