Dunaújváros Hetilap

Merkel: helyben kell segíteni a menekülteknek, ez 2015 tanulsága

doszerk - 2019. március 19. 17:17

A hazájukhoz minél közelebb, helyben kell segíteni a menekülteknek, ez a 2015-ös menekülthullám tanulsága - jelentette ki kedden Berlinben Angela Merkel német kancellár.

A német kormányfő a Global Solutions Summit nevű világpolitikai konferencia egy pódiumbeszélgetésén visszautasította a védelmi költségvetés NATO-tagországoktól elvárt növelésének ügyében kormányával szemben megfogalmazott amerikai bírálatot. Rámutatott, hogy a hazai össztermék (GDP) arányában számolt védelmi kiadások az utóbbi években azzal együtt is jelentősen növekedtek Németországban, hogy maga a GDP is nőtt. A tervek szerint a védelmi költségvetés a jelenlegi 1,35 százalékos GDP-arányos szintről jövőre 1,37 százalékra, 2024-re pedig már 1,50 emelkedik, ez azonban soha nem mehet a nemzetközi fejlesztési politika rovására.

A kormány programját megalapozó koalíciós szerződés értelmében mindig ugyanannyival kell növelni a nemzetközi fejlesztési együttműködésre szánt forrásokat, mint a védelemre szánt forrásokat, mert nem lenne helyes csak a fegyveres erőre támaszkodni, a válságok megelőzésére és a stabilitást szolgáló gazdasági fejlesztésre is törekedni kell.

Ezt a hozzáállást mutatja, hogy Németország adta az egyik legnagyobb hozzájárulást a Szíria megsegítésére a napokban Brüsszelben tartott nemzetközi adományozó konferencián - fejtette ki Angela Merkel.

Mint mondta, Donald Trump amerikai elnök "természetesen azt is gyakran bírálta, hogy sok szíriai menekültet fogadtunk be, és ha a jövőben ezt úgy akarjuk csinálni, hogy a menekülteknek a hazájuk közelében legyen biztosított a fennmaradásuk, akkor ott, helyben kell segítenünk, ez a 2015-ös helyzet tanulsága".

"Nem azt csináltuk rosszul, hogy egy humanitárius szükséghelyzetben befogadtunk embereket, hanem azt, hogy korábban nem figyeltünk fel arra, hogy ezek az emberek kilátástalan helyzetbe kerültek, és a nyomorúság, a szükség, a létbiztonság fenyegetettsége miatt embercsempészekre bízták magukat, és ezért sokan meg is haltak" - mondta a német kancellár.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.