Dunaújváros Hetilap

Süli: jó minőségű, engedélyezhető atomerőmű készül

doszerk - 2019. március 27. 16:15

Jó minőségben, engedélyek alapján megépíthető atomerőmű készül Pakson - mondta a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter szerdán Szekszárdon, sajtótájékoztatón.

Süli János a szekszárdi Ferropatent Zrt. telephelyén öt, térségbeli megye vezetőivel folytatott megbeszélés után hangsúlyozta: az atomerőművet úgy kell megépíteni, hogy az hatvan évig olcsón, biztonságosan tudjon villamos energiát termelni.  "Arról tájékoztattam a megyék vezetőit, hogy a kormány szándéka egyértelmű: meg fog épülni az új atomerőmű, hiszen az olcsó, időjárástól függetlenül termelő blokk csak az atomerőmű lehet" - tette hozzá.

A projekt dátumait akkor tudják pontosan, ha a benyújtják a hatóságnak az erőmű létesítési engedélykérelméhez tartozó csaknem 300 ezer oldalas dokumentációt, ezen jelenleg "komoly munka folyik" - jegyezte meg. A miniszter kérdésre válaszolva közölte: azt szeretnék, ha az Európai Bizottság rövid időn belül jóvá hagyná a határidők módosítását, ezt követően az új határidők nyilvánossá válnak.
Leszögezte: a beruházás fix áras, 12,5 milliárd euróba kerül, amin nem változtat az, hogy mikor kezdődik el, és mikor fejeződik be az erőmű építése.

Arról is szólt, hogy Magyarország nincs ellene a megújuló energiának. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban Pakson adták át az ország eddigi legnagyobb, 20,6 megawattos naperőműparkját. Mint mondta, a közeljövőben körülbelül 3000-5000 megawattnyi naperőművi kapacitás lép be a hazai energiaellátásba. Megjegyezte: Magyarországon 30 százaléknál több, időjárástól függő, megújuló energiát nem lehet az ellátó rendszerbe bevonni.

Kérdésre válaszolva elmondta: a Roszatom nagy mértékben a magyar vállalkozókra szeretne építeni. A szerződés szerint a munkák 55 százalékát versenyeztetni kell; a cégek kiválasztása után az orosz fél előszerződést köt a vállalkozásokkal, amelyeket ezt követően minősíti a Paks II. társaság az Országos Atomenergia Hivatal. Ha a kiválasztott cég alkalmas arra, hogy nukleáris műben dolgozzon, véglegesítik a szerződést.

Süli János a Paks II. projektet kísérő térségfejlesztésről elmondta: a beruházás Baranya, Somogy, Tolna és Bács-Kiskun megyét érinti, de a dunaújvárosi kohászati és hegesztéstechnológiai ismeretek miatt Fejér megye is kapcsolódik a projekthez.

Közölte: a kalocsai Duna-hídnak 2022 második felében el kell készülnie, a tervek szerint a kalocsai laktanya épületek átalakításával 3000-3500 munkavállalónak tudnak majd szállást adni. Emlékeztetett arra is, hogy decemberben a kormány elfogadta a térség úthálózatának 187 milliárd forintos fejlesztési programját. Az első útfelújítások - Nagydorog és Németkér felé - kész tervek esetén már idén elkezdődhetnek. A program keretében a paksi vasúti pályát is alkalmassá teszik arra, hogy az atomerőmű-építést kiszolgálja.

-MTI-
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.