Szakmához jutottak a rácsok mögött

Vass Ádám - 2019. március 27. 8:56

Első alkalommal tartott külső helyszínen képzést a Lorántffy iskola, méghozzá egy büntetőintézetben, ahol öten meg is szerezték szakmájukat, a vizsgaremekeiket pedig az iskola galériájában mutatták be.

Népi bőrműves vizsgaremekeket állítottak ki a Lorántffy iskola galériájában. Az alkotásokat azonban nem az iskola diákjai, hanem fogvatartottak készítették egy képzés keretein belül. A kiállítás megnyitóján Pocsainé Varga Veronika intézményvezető elmondta, első alkalommal fordult elő, hogy külső helyszínen valósult meg egy képzés, méghozzá egy büntetőintézetben. A siker érdekében szükség volt a két intézmény összehangolt működésére és a dolgozók elhivatottságára, kitartására, de végül minden adott volt, hogy jól záruljon a program. Radák Kálmán bv. alezredes, a bernátkúti objektum parancsnokhelyettese megjegyezte, hogy fontos feladatuk a fogvatartottak képzése, oktatása amibe remekül illeszkedett a Lorántffy iskola programja.

A kiállítás címe az, hogy Így is lehet... amivel kapcsolatban a parancsnokhelyettes elmondta, valóban fontos állomása volt számukra ez a szakmát adó képzés, hiszen a fogvatartottak rájöttek, hogy így is lehet a benti időt eltölteni, így is lehet alkotni, ezért pedig köszönettel tartoznak az iskolának és Molnárné Lukács Anita tanárnőnek, aki a fogvatartottakkal foglalkozott.   Az iskola könnyűipari szakmacsoportjának szakmai tanára elmondta, ez alatt a két év alatt rengeteg élményt és tapasztalatot szerzett. A képzésen tizenketten indultak, közülük öten tettek vizsgát. A galériában az ő vizsgaremekeit lehet megtekinteni, de nem csak az elkészült munkákat, a pénztárcákat, tarisznyákat, öveket és könyvborítókat, hanem minden folyamatot a tervezéstől a megvalósulásig. Így láthatjuk a rajzokat, sablonokat is annak a 3-5 tárgyból álló kollekciónak, amiket elkészítettek a sikeres vizsga érdekében. Molnárné Lukács Anita elmondta, az öt vizsgázó közül hárman továbbra is szeretnének ezzel a szakmával foglalkozni, amivel talán munkát is szerezhetnek majd és lehetőségük lesz egy jobb életre.

A rovat további hírei: Mozaik

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)