Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Táncpárbajok a színpadon

Vass Ádám - 2019. március 1. 8:00

Lassan elkészül a Bartók Táncszínház legújabb előadása, a Táncirkusz. A társulat tagjai már a színpadon gyakorolnak, hogy minden elkészüljön a jövő pénteki premierre.

Végre láthatjuk, milyen is lenne az, ha a cirkuszban az artisták és az árusok táncpárbajt vívnának egymással. A Bartók színház új előadása megmutatja a harcot, amiben a régi az új ellen, a hagyomány a modern ellen küzd egymással. Ezek persze kiegészítik egymást, de a Táncirkusz közben csak arra lehet figyelni, milyen ötletesen bohóckodnak a színpadon. A bohóckodást pedig nem kell idézőjelbe tenni, a rendező, koreográfus Hernicz Albert elmondta, a felkészülés során részt vett a társulat egy egyhetes bohóctanfolyamon is, ami teljesen más volt, mint amit eddig csináltak.

- Ez volt a legnagyobb falat a társulatnak, teljesen más, mint a tánc, sokkal nehezebb bohócnak lenni. Sokat kellett gyakorolnunk, kilépni a komfortzónánkból és a pánikhelyzeteket keresni. Nagyon sokat adott, szerintem jót tett a társulatnak. Mi mindig megpróbálunk eltervezett dolgokat véghezvinni, a színésznek is az a dolga, hogy eljusson A pontból B pontba egyenesen, a bohócnak viszont az, hogy közben direkt pánikhelyzeteket és akadályokat tesz maga elé. Ez volt nekünk teljesen más, hiszen egy táncelőadás mindig pontosan meg van tervezve, ezért is nehezebb a bohócnak, mert neki mindent tudnia kell. Úgy kell hátraszaltót ugrania, hogy abból tudnia kell elesni, vagy a zsonglőrködés, amit profin kell tudnia, és abból kell visszafejtenie a hibákat. Ezt táncban is nagyon jól lehet alkalmazni, szerintem egy táncelőadás is tud ugyanolyan érdekes és lélegzetelállító lenni, mint egy artista szám. És igazából ez volt a küldetésem, hogy ezt bemutassam.

A darabra jellemző kettősség minden másban is megjelenik majd, zeneileg két eltérő stílus fog váltakozni, a népzene, illetve a trap, dubstep, hip-hop. Ezzel is a kettősséget érzékeltetik, amire a díszlet is rávilágít majd. Itt lesz a cirkusz, ami a művészi értékeket képviseli és a vurstli, ami pedig a mai modern, színesebb világot. Ennek a kettőnek az ötvözése és legvidámabb keveredése fog majd találkozni, ami az ellentétek ellenére is működik.

Hernicz Albert elmondta, nagyban építenek majd a közönség reakcióira is, amikor pedig kell, tudniuk kell váltani, improvizálni és továbbgördíteni a mozdulatokat. Ezért sok múlik a táncosokon és az improvizatív készségükön. A táncelőadás tíz éves kor felett mindenki számára élvezhető és szórakoztató lehet, a premierre március 8-án, este hétkor kerül sor a színházteremben.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!