Dunaújváros Hetilap

Több mint 14 milliárd forintból fejleszti dunaújvárosi papírgyárát a Hamburger Hungária Kft.

Brousil Csaba - 2019. március 5. 15:35

Több, mint 14 milliárd forint értékű technológiai fejlesztést valósít meg a Hamburger Hungária a dunaújvárosi papíripari vállalatánál. Erről tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Cserna Gábor, városunk polgármestere és Bencs Attila, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezetője. 

-A Prinzhorn Csoport elkötelezett Magyarország iránt, hiszen az előző évek kiemelt beruházásai után következő évtizedekben is további nagyberuházásokat tervez a Hamburger Hungáriánál – mondta el Bencs Attila. Kiemelte, hogy a cégcsoport eddigi beruházásaival kétharmadára csökkentették a gyár fajlagos energiafelhasználását és felére a szén-dioxid kibocsájtását. Mint mondta a most bejelentett, három-négy év alatt megvalósuló beruházás-sorozattal olyan fejlesztések kezdődnek, melyek elengedhetetlenek a versenyképesség növelése és a környezettudatos tevékenység erősítése érdekében. A most induló fejlesztések célja pedig, mint hangsúlyozta a hatékonyság növelése, az automatizálás és logisztikai rendszerek továbbfejlesztése és a termelési kapacitás bővülése.

Cserna Gábor beszédében elmondta, hogy a Hamburger Hungária a város és a régió egyik legjelentősebb és legfelelősségteljesebb gazdasági szereplője, amely sokat tesz azért, hogy városunk és térsége az ország versenyképes régiója legyen.

- Azért dolgozunk, hogy bebizonyítsuk, a mi városunknak van jövője és lehetősége arra, hogy modern iparváros legyen. Egy olyan modern ipari város, amelyben polgári életminőséget érnek el az itt élő emberek.

Magyarország Kormánya komoly segítséget nyújt a városvezetésnek ahhoz, hogy ezt a célt megvalósíthassuk, mert a 2016. május 31-én aláírt Modern Városok Program dunaújvárosi fejezete eddig nem látott léptékű fejlesztés megvalósítását nyújtja Dunaújváros számára. Ezen céljaink megvalósításában a Hamburger Hungária Kft-re is számíthatunk. Egyrészt azért, mert a cég helyi adók formájában 1,150 milliárd forinttal támogatja a térség működését. Másrészt, mert közel négyszáz munkavállalót foglalkoztatnak, akik mind dunaújvárosiak, avagy a város vonzáskörzetében élnek –hangsúlyozta a polgármester. Cserna Gábor azt is elmondta, hogy az önkormányzat is támogatja a nagyvállalatok fejlesztéseit, és a munkaerő áramlás megkönnyítését. Erre kiváló példa a négyszámjegyű útak felújítása, mely a Modern Városok Program dunaújvárosi fejezetének is sarkallatos pontja. A Dunaújváros-Sárbogárd közötti út felújításának első szakasza tavaly télen véget is ért, jön a következő ütem.

- Tisztelettel köszönöm Magyarország Kormányának támogatását, amelyet a dunaújvárosi beruházás megvalósításához nyújt! Üdvözlöm a cégvezetés szándékát, hogy ezt a beruházást Dunaújvárosban valósítja meg. Munkájukhoz jó egészséget, sok sikert kívánok – zárta beszédét Cserna Gábor.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a Prinzhorn Csoport fejlesztésein keresztül Dunaújvárost és így Magyarországot is a régió egyik papírgyártási központjává emelte, és kifejezte örömét, hogy a technológia-intenzív beruházások a kormány anyagi és erkölcsi támogatásával folytatódnak. Szijjártó Péter közölte, hogy a versenyképességet és a fenntarthatóságot javító gyárfejlesztéshez a kormány 1,637 milliárd forinttal járul hozzá. A támogatást azzal indokolta, hogy az osztrák tulajdonú Hamburger Hungária új technológiákat telepít Magyarországra, hasonlóan azokhoz a cégekhez, amelyek - mint fogalmazott - a kedvező termelési tapasztalatoknak köszönhetően kutatási, fejlesztési és technológiaintenzív befektetéseket is terveznek.

A Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón jelent volt dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és dr. Galambos Dénes ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztos is.

Dr. Galambos Dénes a beruházás kapcsán lapunknak az alábbiakat jelezte: 
- A Hamburger Hungária dunaújvárosi papírgyárának vezetésével a beruházás előkészítését érintő tárgyalások több mint egy éve tartottak, a tárgyalások eredményeiről a közvélemény részére a mai napon tudtak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úrral tájékoztatást adni. A vállalattal, Dunaújváros és térségének érdekeit is szem előtt tartva, egy rendkívül jó megállapodást sikerült kötnie a Kormánynak. A vállalat a Kormánytól kapott 1,6 milliárd Ft-ért vállalja, hogy a jelenlegi közel 400 munkahelyet megtartja és a dolgozók bérét jelentősen emeli a következő időszakba, amellett hogy kiemelkedő színvonalú technológiai fejlesztéseket hajt végre.  A megállapodás példaként szolgálhat a térségben és az országban tevékenykedő többi vállalat részére is. A Hamburger Hungária és a Hankook folyamatos fejlesztései lehetővé tették, hogy az elmúlt évben Dunaújváros iparűzési adóbevétele 1,5 milliárd forinttal növekedjen és meghaladja az 5 milliárd Ft-ot.  

Dr. Galambos Dénes köszönetét fejezte ki a Hamburger Hungária dunaújvárosi gyárában dolgozók részére is, akiknek a kemény, felelősségteljes munkája nélkül a vállalat nem döntött volna újra Magyarország mellett.

A Hankookról

A Hankook rácalmási gyárában a szakszervezet és menedzsment közötti konfliktushelyzet kapcsán dr. Galambos Dénes elmondta, hogy a jogszabályi keretek között a munkavállalóknak és a vállalatnak kell megállapodnia a bér kérdésekről. A béremelés mértéke kapcsán az iparági és munkaerőpiaci tendenciák szerint álláspontja szerint legalább két számjegyű emelést kell a gyárnak biztosítania a munkavállalók részére.

 

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.