Dunaújváros Hetilap

Újabb botrányos Jobbik-felvétel: a pártban mindennapos a zsidózás

doszerk - 2019. március 25. 10:13

Az Origo birtokába jutott a Jobbik egyik frakcióülésének teljes hanganyaga, az ülésen Lenhardt Balázs kizárásáról volt szó. 

2012 nyara vészjóslóan alakult a magyar Országgyűlésben első ciklusát töltő Jobbiknak, hiszen addig soha nem látott botrányok bukkantak fel a láthatáron. A párt akkori alelnökéről, Szegedi Csanádról előkerült egy hangfelvétel, amelyen azt állította a vele beszélgetésbe elegyedő férfinak, hogy európai parlamenti források segítségével előnyöket tudna neki biztosítani azért cserébe, hogy ne hozza nyilvánosságra a felmenőivel kapcsolatos információit. A Jobbikban csak „Szegedi Csanád-ügynek" hívott eset hónapokig uralta a nyilvánosságot, ami meglehetősen kellemetlen időszakot eredményezett a pártnak, hiszen azzal volt tele a sajtó, hogy zsidó származása miatt próbálnak megszabadulni az egyik vezető politikusuktól. A szervezeten belüli nyomásgyakorlás eredményeképpen Szegedi lemondott valamennyi belpolitikai tisztségéről, később pedig kizárták a Jobbikból. Az egykoron népszerű és elismert politikusból pillanatok alatt közellenség lett, első számú céltáblájává válva az erősen antiszemita párt radikális szárnyának. Lenhardt Balázs volt képviselő például annyira lelkes volt, hogy pár hónappal később a párt vezetésének jóváhagyása nélkül, önszántából – befolyással üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúja miatt – feljelentést tett a pártból már kitessékelt Szegedi ellen. Az egyeztetés nélküli akció óriási vihart kavart a politikai közösségen belül, megmutatva a Jobbik valódi arcát.

Valódi náci párt: még zsidószakértője is van

Mivel Lenhardtnak nem ez volt az első ilyen lépése, Vona Gábor akkori pártelnök frakcióülést hívott össze annak érdekében, hogy megtárgyalják a renitens politikus ügyét. A Jobbik 2012. november 7-ei frakcióülésének teljes hanganyaga most az Origónál kötött ki, hat és fél évvel a történtek után. A felvételen a rajta szereplő politikusok egyértelműen azonosíthatók, Vonát több alkalommal elnök urazzák, valamint a dátum és a nevek is passzolnak. Vona hangját is egyértelműen felismerték az általunk megkérdezett politikustársak, és hitelesnek tartják a felvételt. Már elsőre feltűnő volt, hogy végig Vona hangját lehet a legjobb minőségben hallani, amiből arra lehet következtetni, hogy minden bizonnyal a pártelnök vette fel az ülést, ami egy újabb érdekes adalék az ügyben. 

Az mindenesetre biztos, hogy a hangfelvétel - tele zsidózással, paranoiával, vádaskodással és intrikákkal - egy valóságos kórképet mutatott a pártról. Az anyag meghallgatása után kiderült, hogy Vona – az elnökség és a frakció véleményének kikérése nélkül – már egy ideje önhatalmúlag eldöntötte, hogy kirakja a ficánkoló politikust a képviselőcsoportból, így az ítélet meghozatala sokkal inkább tűnt egy kirakatpernek, semmint egy demokratikus szervezet demokratikus döntésének. A volt pártelnök több mint húszperces, drámai monológgal indított, aminek során mind Szegedit, mind Lenhardtot kőkeményen ostorozta, nem egyszer erősen antiszemita felhanggal. 

A párt volt alelnökének fordulatát nemes egyszerűséggel „Saul-fordulásnak" nevezte, aki szerinte ezzel a zsidók öklévé vált. 

"A másik oldalról pedig mindannyian egyetértünk abban, hogy amit Csanád tett az elmúlt időszakban, különösképpen az utolsó nyilatkozatával, az a Saul-fordulás, amit ő végrehajtott, az finoman szólva is felháborító, és konkrétan megalázó a Jobbik számára. Valóban egy nagyon megalázó helyzetbe hozott minket az egykori vezetője a pártnak, alelnöke, sokak által a párt öklének tartott szereplője, most a másik oldalon válik ököllé" – fogalmazott a pártelnök Szegedinek azzal a nyilatkozatával kapcsolatban, amikor azt mondta, hogy "minden vitában csupán a tisztelet hangján szabad szólnunk, amely Izraellel kapcsolatos."

Vona később elnézést kért az elnökségi tagoktól azért, hogy nélkülük hozta meg a döntést Lenhardt ügyében. Ezen a ponton mentségül hozzátette, hogy még saját felesége véleményét sem kérte ki, pedig „ilyenkor vele mindig beszélni szokott". Ez az aprócska elszólás pontosan megmutatta, hogy már 2012-ben is mennyire befolyásolható volt Vona Gábor, ez a karakterjegy az évek múlásával (különösen a Simicska-korszakban) egyre inkább "kibontakozott".

Bizonytalan személyiség ide, bizonytalan személyiség oda, antiszemitizmusban Vona már akkor is első osztályú volt. Ráadásul kiderült, hogy a Jobbik antiszemitizmusa annyira erős volt a kezdetektől, hogy még "zsidószakértője" is volt:

  • Hegedűs Lórántné. A "beszélgetés" egészen pontosan így hangzott: Hegedűs Lórántné: ."... egy levelet, amiben két szakértőt nevezett meg. Az egyik az már nem is tudom, Szávay Pisti volt, aki a külpolitikáért, nem tudom, miért a felelős, én pedig a zsidó ügyekért vagyok felelős. Gyakorlatilag ez volt a lényeg (dadogás). Megtisztelő, nem azért mondom, csak..."
  • (nevetés és hangzavar)
  • Ismeretlen bekiabáló: "Szakértő!"
  • Hegedűs Lórántné: "Szakértőnek nevezett valaki."
  • Vona Gábor: "De Enikő, nem az vagy? Hát most. Azazaz."

Hegedűs Lórántné: Egyik zsidó ajnározza a másikat A múlt héten mandátumát visszaadó politikus ízléstelenségben talán még Vonát is lekörözte, amikor arról beszélt, hogy a Jobbikban "egymást ajnározzák a zsidók". Én azt gondolom, tételezem, hogy Szegedi Csanád és Molnár Balázs igenis, továbbra is nagyon jóban vannak, mint ahogy ezt tették korábban is. Hiszen Molnár Balázs Szegedi Csanád személyét ajnározza, röviden az egyik zsidó a másikat ajnározza (szerk.) - gyalázta párttársait a politikus, aki arról is szót ejtett, hogy "elszabadultak az indulatok a párt levelezőlistáján. "Nem mindannyian vagyunk puszipajtások ebben a frakcióban" - fűzte hozzá.

- origo.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.