Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Újabb díjnyertes darab van készülőben?

Vass Ádám - 2019. március 20. 9:00

Pár hete derült ki, hogy a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók színház koprodukciójában készült Ványa bácsi is jelölt a legjobb előadások közt, máris itt a következő esélyes, a Társak, Sipos Imre rendezésében.

Premierre készül a Bartók színház, de a társulatot még mindig az az elismerés tartja lázban, amit múlt héten érdemeltek ki egy korábbi darabjukkal. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Váci Dunakanyar Színház közös produkciója, ami Csehov Ványa bácsi című színműve alapján készült ugyanis szerepel az idei POSZT versenyprogramjában. Az idei, 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) legjobbjai közt szerepelni pedig óriási dolog. Sipos Imre, a Bartók művészeti vezetője elmondta, a válogatók négyszáz előadást néznek meg és tizennégy kerül ezek közül a versenyprogramba.

- Tehát a Ványa bácsi benne van a Kárpát-medence magyar színházi előadásai közt az első tizennégyben, de mivel hét nagyszínpadi és hét kisszínpadi produkcióra osztják őket, így a nagyszínpadi produkciók közt a legjobb hét között szerepelünk. Ez egy óriási dolog a Bartók színház és a Váci Dunakanyar Színház életében, szinte maga a csoda. Az ilyen típusú előadásokat általában a nagy művészszínházak játsszák, jelen pillanatban mi a versenyprogramban együtt indulunk a Katona József Színházzal, a Nemzeti Színházzal, a Vígszínházzal, és ezek mind nagy múltú budapesti intézmények, ahol évtizedek óta folyik hasonló munka. Itt Dunaújvárosban egy fiatal színház van, Vácott egy még fiatalabb. Az, hogy mi képesek voltunk ebben az évben egy ilyen megmérettetésre eljutni, az számunkra is óriási dolog és azt hiszem a városnak is nagy dolog.

Esély pedig van a folytatásra, méghozzá pont Sipos Imre által, aki pénteken színpadra állítja a legnagyobb hatású svéd drámaíró, August Strindberg Társak című előadását. Bár a darab avittnak tűnhet, mivel közel százhúsz éve íródott, a mondanivalója cseppet sem változott ez alatt az idő alatt, sőt, talán az elmúlt tízezer évben sem. A Társak ugyanis a férfiről és a nőről szól, pontosabban a köztük lévő viszonyról, a kapcsolatokról, a boldog és a nehéz pillanatokról. Sipos Imre elmondta, már a hathetes próbafolyamat előtt kikristályosodott, hogy mit szeretne látni nagy vonalakban a színpadon az előadáson és ettől nem is tért el.

- Természetesen sok dologban szükség van a finomhangolásra, de volt olyan is, ami menet közben változott. Izgalmas volt például az, hogy mit tudunk kezdeni a térrel, milyen mozgásokra van lehetőségünk és milyen díszletre. Ebben az esetben a díszletek elrendezése és formája is része lett annak a kérdésnek, hogy hogyan lehet egy százharminc éves darabból egy mának szóló előadást csinálni. Az biztos, hogy nagyon izgalmas munka volt, minden színész tökéletesen megértette, mi a célunk a darabbal és teljesen együttműködtek, hittek benne.

A Társak című romantikus dráma premierjére pénteken kerül sor a Bartók színház stúdiótermében este hét órakor.

 

A rovat további hírei: Kultúra

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

2024. ápr. 11.

Várostörténeti jelentőségű személyiségre emlékeznek az Intercsa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. Tapolczai Jenő egykori tanácselnök a várossá válás meghatározó időszakában volt a település első embere, maradandót alkotott, munkássága még mindig tetten érhető. Hangkép.