Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ünnepi előadással készül a Bartók

Vass Ádám - 2019. március 14. 12:26

Március 15-én este újabb történelmi ihletésű darabbal ünnepel a Bartók színház. A fókuszban viszont ezúttal a helyi kötődésű Rosti Pál és az ő kalandos élettörténete a XIX. századból.

Rosti Pál kevésbé ismert alakja történelmünknek, még Dunaújvárosban is, pedig egykori dunapentelei földbirtokosként sokat tett az itt élőkért. Ezen változtat a Bartók legújabb ünnepi bemutatója, a Rosti - a meg nem írt memoár című darab. Két éves kutatómunka és több ezer oldalnyi visszaemlékezés, jegyzet kellett ahhoz, hogy elkészülhessen az előadás, aminek szövegét Pálinkás Bertalan állította össze hosszú kutatás után és amit Őze Áron, a Bartók igazgatója állított színpadra. A darab kifejezetten azért jött létre, hogy bemutassa Rosti Pál életének azon szakaszait is, amiket méltatlanul elfeledtek már a mai emberek és kicsit közelebb hozza a nézőkhöz Rosti Pált, az embert. Pálinkás Bertalan szövegíró elmondta, az sem elég közismert, hogy Rosti Pál, aki dunapentelei földbirtokos lett örökség révén, fiatal korában, tizenhét évesen önként bevonult a Károlyi huszárezredbe, és tiszti rangban végigharcolta az egész forradalmat a világosi fegyverletételig.

- Azt gondolom, hogy helye van ennek az időszaknak, hogy megjelenjen életének ezen szakasza is a műsorban. Két évig kitartóan kerestük a forrásokat, közel ezer oldalnyi jegyzetet, visszaemlékezést olvasva Rosti Páltól, illetve róla. Közben döbbentünk rá, hogy ennyi feldolgozott anyag mellett az ő személyiségét, egyéniségét is megmutathatjuk. Megtaláltuk a módját, hogyan tudjuk hitelesen bemutatni ezt az időszakot, hiszen voltak olyan katonatársai, akik rendszeresen feljegyezték ennek az időszaknak a történéseit, sokszor elég részletesen.

A darabban visszaemlékezéseken keresztül ismerhetjük meg Rosti utazásainak történeteit, a bálokat, az összejöveteleket, amiken egyaránt részt vett Liszt, Deák és Eötvös is, valamint a Magyar út 11. szám alatti birtokán történteket. A gazdag történelmi forrásgyűjteményből, válogatott képi- és hanganyaggal, valós alapokon nyugvó történteket először a város középiskolásai láthatták csütörtökön, amikor reggel nyolc után egymás után négyszer mutatták be nekik a darabot. Az ünnepi prmeirre március 15-én, pénteken este kerül sor a Bartók stúdiótermében.

A rovat további hírei: Kultúra

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

2024. ápr. 11.

Várostörténeti jelentőségű személyiségre emlékeznek az Intercsa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. Tapolczai Jenő egykori tanácselnök a várossá válás meghatározó időszakában volt a település első embere, maradandót alkotott, munkássága még mindig tetten érhető. Hangkép.

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

2024. ápr. 10.

Moliére egyik legnépszerűbb, legtöbbször játszott, örökbecsű darabjával, a Tartuffe című vígjátékkal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora. A képmutatás és élethazugság komédiája mindig aktuális, de most talán a szokásosnál is jobban mar, csíp. Premier pénteken!

Sándor Frigyes Zeneiskola: koncertözön itt is, ott is, de még amott is!

Sándor Frigyes Zeneiskola: koncertözön itt is, ott is, de még amott is!

2024. ápr. 09.

Három nap, három hangverseny – ráadásul széles műfaji palettán: remek koncertek egész sorával várja a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Zeneiskola csütörtökön, pénteken, majd szombaton is! Gazdag kínálat máris itt!

Kétnyelvű költészetünnep a könyvtárban

Kétnyelvű költészetünnep a könyvtárban

2024. ápr. 09.

Különleges programmal készül a magyar költészet napja ünnepére a József Attila Könyvtár – a témáról és a kínálatról Tóth Éva intézményvezető és Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester tartott tájékoztatót szerdán. A "dva bratanki" jegyében.