Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ünnepi előadással készül a Bartók

Vass Ádám - 2019. március 14. 12:26

Március 15-én este újabb történelmi ihletésű darabbal ünnepel a Bartók színház. A fókuszban viszont ezúttal a helyi kötődésű Rosti Pál és az ő kalandos élettörténete a XIX. századból.

Rosti Pál kevésbé ismert alakja történelmünknek, még Dunaújvárosban is, pedig egykori dunapentelei földbirtokosként sokat tett az itt élőkért. Ezen változtat a Bartók legújabb ünnepi bemutatója, a Rosti - a meg nem írt memoár című darab. Két éves kutatómunka és több ezer oldalnyi visszaemlékezés, jegyzet kellett ahhoz, hogy elkészülhessen az előadás, aminek szövegét Pálinkás Bertalan állította össze hosszú kutatás után és amit Őze Áron, a Bartók igazgatója állított színpadra. A darab kifejezetten azért jött létre, hogy bemutassa Rosti Pál életének azon szakaszait is, amiket méltatlanul elfeledtek már a mai emberek és kicsit közelebb hozza a nézőkhöz Rosti Pált, az embert. Pálinkás Bertalan szövegíró elmondta, az sem elég közismert, hogy Rosti Pál, aki dunapentelei földbirtokos lett örökség révén, fiatal korában, tizenhét évesen önként bevonult a Károlyi huszárezredbe, és tiszti rangban végigharcolta az egész forradalmat a világosi fegyverletételig.

- Azt gondolom, hogy helye van ennek az időszaknak, hogy megjelenjen életének ezen szakasza is a műsorban. Két évig kitartóan kerestük a forrásokat, közel ezer oldalnyi jegyzetet, visszaemlékezést olvasva Rosti Páltól, illetve róla. Közben döbbentünk rá, hogy ennyi feldolgozott anyag mellett az ő személyiségét, egyéniségét is megmutathatjuk. Megtaláltuk a módját, hogyan tudjuk hitelesen bemutatni ezt az időszakot, hiszen voltak olyan katonatársai, akik rendszeresen feljegyezték ennek az időszaknak a történéseit, sokszor elég részletesen.

A darabban visszaemlékezéseken keresztül ismerhetjük meg Rosti utazásainak történeteit, a bálokat, az összejöveteleket, amiken egyaránt részt vett Liszt, Deák és Eötvös is, valamint a Magyar út 11. szám alatti birtokán történteket. A gazdag történelmi forrásgyűjteményből, válogatott képi- és hanganyaggal, valós alapokon nyugvó történteket először a város középiskolásai láthatták csütörtökön, amikor reggel nyolc után egymás után négyszer mutatták be nekik a darabot. Az ünnepi prmeirre március 15-én, pénteken este kerül sor a Bartók stúdiótermében.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!