Dunaújváros Hetilap

A migránsok szerint kevés a névtelen kártyákra utalt ingyenpénz

doszerk - 2019. április 15. 10:36

Egy személy havonta 150 eurót, a gyerekek pedig 40 eurót kapnak az úgynevezett migránskártyára, de a menekültek szerint ez kevés. A két éve indult migránskártyaprogramban eddig több mint 111 ezer ember kapott pénzt, az így elköltött összeg majdnem 7 millió euróra rúg – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség - olvasható az Origón.

„Egy személy havonta 150 eurót (48 ezer forintot), a gyerekek pedig 40 eurót (12 800 forintot) kapnak. Ez nagyon kevés pénz” – így nyilatkozott a múlt héten az M1 stábjának egy migráns Szalonikiben arról, hogy mennyi támogatásra jogosult Görögországban.

A V4NA nemzetközi hírügynökség ennek kapcsán idézte fel, hogy egy friss összesítés szerinta 2017-ben útnak indult úgynevezett ENSZ-migránskártyaprogram keretében eddig 111 ezer 500 kontinensre érkező bevándorlóknak utaltak pénzt, hozzávetőleg 7 millió eurót – európai polgárok pénzéből.

A portál hozzátette, hogy a menekültügyi főbiztosság múlt havi adatai szerint több mint 33 ezer kártyára csaknem 70 ezer ember kapott pénzt márciusban. Közülük alig 12 ezren jogosultak menekültstátuszra, a többiek ügyében vagy még zajlik az eljárás, vagy már el is utasították a kérelmüket, a pénz azonban ekkor is jár nekik.

Emlékeztettek arra, hogy hasonlóan az Európai Bizottsághoz az ENSZ úgy látja, a program hasznos, mert jó a menedékkérőknek és erősíti a gazdaságot. Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője azt mondta, amellett, hogy a program sikeres, a rendszer szerinte biztonságos és segít megelőzni a visszaéléseket is.A brüsszeli elittel szemben a magyar kormány a migránskártyák megszüntetését követeli,mert álláspontja szerint a rendszer segíti az illegális bevándorlást, és olyan emberek is anyagi juttatást kaphatnak, akik biztonsági kockázatot jelentenek.

Mint kiderült, a terrorizmussal gyanúsított, Budapesten letartóztatott Hasszán F.-nek is volt ilyen kártyája.

- origo.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.