Dunaújváros Hetilap

Behódolás: egyesek már minaretet építenének a Notre-Dame tetejére

doszerk - 2019. április 24. 17:01

Április 15-én, hétfőn kora este gyulladt ki a párizsi Notre-Dame székesegyház, miközben épp felújítást végeztek az épületen. A tetőszerkezet megsemmisült, az épület műkincseinek többségét azonban sikerült kimenteni, miközben ezrek nézték a helyszínen a 850 éves katedrális küzdelmét a lángokkal - írja az Origo.

Azt ígérték, hogy a Notre-Dame-ot régi pompájába állítják vissza, amilyen gyorsan csak lehet. Nos, azóta az építészvilágból egyre hajmeresztőbb ötletekkel állnak elő az újjáépítésre, sőt inkább a „modernizálásra”.

A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett. A világörökség részét képező székesegyház állapota rohamosan romlott az utóbbi időben, ezért kezdődtek meg a felújítási munkák. A hírek szerint a restaurálás elsősorban a leomlott huszártornyot érintette, a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább.

A tűzoltók 18 vízsugárral kezdték el oltani a lángokat, és késő éjszaka jelentették be, hogy az épületet sikerült megmenteni a teljes összeomlástól, de gyakorlatilag csak az alapszerkezet maradt meg, illetve a székesegyház nyugati részében álló két harangtorony is megmenekült.

Nemzetközi adománygyűjtést szerveznek a Notre-Dame helyreállítására, aminek hatására tényleg az egész világ megmozdult: milliárdosok, államok, városok, nemzetközi cégek és más szervezetek is mind beleadtak a közösbe, ennek köszönhetően már több mint egymilliárd euró gyűlt össze.

Nem is csoda, hogy az egyszerű átlagemberektől kezdve hollywoodi sztárokon át politikusokig mindenkit megérintett a tragédia.A 850 éves Notre-Dame ugyanis a keresztény Európa csodálatos szimbóluma, a kontinensnek egy olyan kulturális és civilizációs kulcsa égett le, ami pótolhatatlan.Ami már jóval a mai generációk előtt is a helyén állt, és még azután is ott fog, ha mi már nem élünk.

Legalábbis, ha a balliberális Macron és kormánya a normalitás útját választja az újjaépítéssel kapcsolatban. A felújításra ugyanis egy nemzetközi építészeti pályázatot fognak kiírni, és úgy tűnik, hogy a modern „sztárépítészek” már el is játszottak a gondolattal, hogy hogyan is lehetne a magukat haladónak nevező liberális eszméket belecsempészni a 850 éves katolikus templomba.Egyesek pedig, nagyon úgy tűnik, hogy képtelenek megállni, hogy ne tegyék meg a Notre-Dame-ot is a multikulturális társadalom egyik jelképévé.

A liberális-baloldali The Telegraph már meg is ágyazott ezeknek a gondolatoknak, ugyanis, mint írták egy cikkükben, „nevetséges paródia lenne, ha a Notre-Dame-ot ugyanolyanra építenék vissza, mint amilyen a tűz előtt volt”. A Rolling Stone pedig a Harvard Egyetem egyik építészettörténészét idézte, aki szerint az épületnek olyan sok jelentést tulajdonítottak már, hogy a leégése jóformán felért egy felszabadítással.

Egyes modern építészek a beomlott huszártornyot nem is akarnák egy az egyben újjáépíteni, sokkal inkább egy napjainkban elterjedtebb megoldást javasolnak: a tető legyen üvegből, a huszártorony helyett pedig legyen egy faék egyszerűségű, jellegtelen acélkúpszerű valami. Emellett az elképzelés mellett van például Nagy-Britannia leghíresebb építésze, Lord Norman Foster is, de Ian Ritchie, a dublini Tüske-emlékmű megálmodója is.

A legabszurdabb gondolatokat azonban a Tom Wilkinson nevű „szakértő” írta a Domus építészeti magazinba: szerinte megemlékezhetnének a '60-as években a francia kormány ellen tüntető algériai muszlimokról is azzal, hogy a ledőlt huszártorony helyére építenek egy minaretet.

Mint fogalmazott,az állam áldozatairól úgy is megemlékezhetnénk, hogy – miért is ne? – egy csodás minaretet építünk [a torony helyére].

Wilkinson persze azt nem fejtette ki, hogy mi köze egy 850 éves katolikus katedrálisnak az 50 évvel ezelőtt tüntető muszlimokhoz. De ez a felfogás is jól bizonyítja, hogy ahogyan időben távolodik a katasztrófa, úgy próbálnak meg mindenféle kultúra- és kereszténygyalázó ötlettel előrukkolni az úgynevezett haladók. És hogy megfeleljenek a nagy francia író, Michel Houellebecq regénycímében is megfogalmazott, keserü jóslatának: a behódolásnak.

Jelen állás szerint 10-15 évig tarthat reálisan a helyreállítás, de a terveket nyilvánvalóan előtte fogják elfogadni, így komoly keresztény-konzervatív összefogásra lesz szükség, hogy a Notre-Dame-ból ne csináljanak egy kortárs liberálpíszí zarándokhelyet.

- origo.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.