Dunaújváros Hetilap

"Értékválasztás előtt állunk"

Molnár Emese - 2019. április 19. 16:59

Az derült ki, hogy a következő pénzügyi ciklusban jelentősen csökkentené az EU az agrár- és vidékfejlesztési forrásokat, a pénzt pedig átcsoportosítva, gyakorlatilag az EU-ba érkezett migránsok ellátására kívánja fordítani.

Ezen fontos kérdéskörről is beszélt a környék gazdáinak, és minden érdeklődőnek Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke csütörtökön Adonyban.

Hangsúlyozta, számukra ez elfogadhatatlan, visszautasítják, és ezzel nincsenek egyedül. A V4-ek mellett például a francia gazdák, gazdaszervezetek a nemzeti konzultáción rögzítették, hogy semmivel sem járulnak hozzá a források csökkentéséhez. Éppen ezért, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ egy hónapja aláírásgyűjtésbe kezdett, amelyhez a Magyar Kereskedelmi és Iparkarma is csatlakozott, hiszen ez az egész gazdaságot hátrányosan érintené. A petíciót az újonnan megalakuló Európai Parlament elnökének kívánják majd átadni, jelezve, mi az elvárás, egyeztetve más tagállam képviseletével is. Csütörtökig mintegy százhetvenezer aláírás gyűjt már össze.

A hazai gazdákat, gazdálkodókat tömörítő érdekvédelmi szervezet elnöke ismertette, hogy Magyarországon a vidék, a szakma együtt van, szoros egységben dolgoznak, a kormányzattal egyetemben. Van olyan információs bázis, amelynek háttere a brüsszeli iroda az ottani szakértőkkel, így ha bármely változás van, arra rövid időn belül reagálni tudnak. Így jutott el hozzájuk a hír, hogy készülvén az új költségvetésre, az alap, a normatív támogatásból 15-16 százalékot akarnak elvonni (ez éves szinten több, mint 400 milliárd forint), illetve a vidékfejlesztési forrásokat 25-27 százalékkal csökkentenék. A pénzt a migránsok ellátására fordítanák, de az átcsoportosítást olyan „csomagokban” tálalnák az európai közvélemény elé, mint például a biztonság megerősítése, a polgárok biztonsága, vagy a felzárkóztatás.

A forráselvonások mellett egy másik probléma a támogatások elérhetősége, az adminisztráció, a bürokrácia növelése, amelyet már így is nehezen tudnak követni a gazdák. A tervekből az is látszik, hogy a környezetkímélő gazdálkodást helyeznék előtérbe. Ezzel nem is lenne baj, de olyan elképzeléssel, hogy például a vidékfejlesztési források 30 százalékát kifejezetten csak a környezetkímélő megoldásokra lehetne felhasználni.

A soron következő uniós költségvetésről nem a jelenlegi parlament dönt, hanem majd az új, most megválasztott képviselők. Mint mondta, éppen ezért a május 26-i voksolás egy értékválasztás, hogy milyen lesz Európában az életünk, milyen lesz az unió, ahol közösen dolgozunk tovább. Jakab István úgy fogalmazott, hogy az európai egyesült államok helyett mi az erős nemzetállamok szövetségében vagyunk érdekeltek, nemzeti identitásunkat és gazdasági függetlenségünket megtartva, döntési jogköreinket megőrizve, közösen megalkotott jogszabályok alapján.

Erről szólt a mostani fórum is, amelyen értékelték a 2010-2018. közötti hazai eredményeket is. Például, agrárkibocsátásunk ötven százalékkal emelkedett, az agrár- élelmiszergazdasági exportunk 5,8 milliárd euróról 8,9 milliárd euróra emelkedett, jelentős áfa-csökkentéseket vezettek be, és a hazai vidékfejlesztési források több mint ötven százalékát beruházásokra használták fel, ebből 80 százalékot a kis-és középvállalkozásoknál. Szóba került a birtokpolitika, hiszen fontos, hogy meg tudták és meg tudják tartani a termőföldeket a magyar gazdák tulajdonában. Olyan aktuális kérdésről is beszéltek, mint a vízgazdálkodás, ugyanis nagy az aszály mértéke, több, mint 150 milliméter csapadék hiányzik. A kormány a feltétlen szükséges intézkedéseket megtette: szeptember 30-ig meghosszabbította az önözési idényt, kihirdette a tartósan vízhiányos állapotot (amely azt jelenti, hogy az igénybe vett öntözővíz 30 százalékát kell csak megfizetni), és kezdeményezték az azonnali öntözés lehetőségét is (az engedélyeztetési eljárások egyszerűsítésével).

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.