Dunaújváros Hetilap

Fejlesztések a lakosság igényei szerint

Molnár Emese - 2019. április 17. 14:06

Nincs megállás a belváros rehabilitációjában: a József Attila utca járdafelújítása után hétfőn átadják a munkaterületet a DVG Zrt-nek, szakembereik heteken belül megkezdik az Ady Endre utca páros oldalán is a járda felújítását.

Többek között ezen fejlesztést ismertette Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester, az 1-es számú választókörzet önkormányzati képviselője.

Mint mondta, a fejlesztések tekintetében mindig ciklusokban tervez, tehát az elején kitűzi azokat a célokat, amelyeket a lakók igényelnek, kérnek a komfortosabb környezetük kialakítása érdekében. Gombos István vázolta, ebben a ciklusban a belváros, a Május 1. utca és környékének rendbetétele, további szépítése volt az egyik fő irányvonal. Ütemezetten újították fel a járdákat a Babits Mihály, a József Attila és az Ady Endre utcában. Utóbbi esetében a befejező szakaszhoz érkeznek, ugyanis heteken belül itt is megkezdik a régi burkolat elbontását és térköves borítást kap a járda. A Május 1. utcában és annak bekötő utcáiban új padokat és kéziszemeteseket is kihelyeztek, gondozzák a zöldterületeket, így valóban, nagyon üdítő látvány végigsétálni ott ebben a tavaszias időben, amikor is zöldellenek, virágzanak a fák és a növények (de ez igaz a körzet más pontjára is). Térfigyelő kamera is szolgálja a biztonságérzetet. Sőt, a közgyűlési döntés értelmében újabb kamerákat helyeznek ki a város pontjain, többek között a Barátság városrészben is. A biztonság mellett fontos szempont az is, hogy a szelektív hulladékgyűjtőkhöz is kerüljön kamera, amely visszatartó lehet az illegális hulladéklerakással szemben.

Kiemelkedő jelentőségű a Vasmű út, a kis és nagy Vasmű út közötti zöldterület felújítása. Kezdve a Martinász szobor körül kialakított találkozóhelytől, az ottani nagyparkoló felújításán át, a parkosításig. Mint azt a képviselő kiemelte, itt méltó helyre kerülhetett a városlakók által közkedvelt kis gőzmozdony, a Muki, amely sokakhoz bizony oly sok szép gyermekkori emlékkel fűződik. Nem hagyták az enyészetté válni, hanem ismét a gyermekek örömére szolgál az új helyén. Méltó környezetet kapott az Aratók szobor is, szintén a Vasmű út megújulását célzó, Zöld város elnevezésű projekt részeként.

A kormány támogatásának köszönhetően még idén sor kerülhet a Vasmű út belvárosi szakaszának teljes felújítására. Ezzel kapcsolatban Gombos István azt is hozzátette, hogy képviselőtársaival, Lőrinczi Konráddal és Iván Lászlóval együttesen dolgoznak azon, hogy felújítsák a járdát is a Vasmű úton. Ez a rész ugyanis területileg megoszlik a három képviselő között, így összehangolják az ezzel kapcsolatos feladatokat.

A Barátság városrészben sok idős polgár lakik, van ott két idősek otthona is, így nagyon sokat jelentett az, hogy akadálymentesítették a Barátság utca járdáját. Mint minden városrészben, úgy itt is nagy igény van újabb parkolók építésére. Mivel városunk löszös partoldalon fekszik, ezért mélygarázsokban nem lehet gondolkodni, hanem csak a meglévő területek átalakításával. Az autósok új férőhelyeket szeretnének, a nem autósok viszont a zöldterületekhez ragaszkodnak. A képviselő elmondta, érthető mindkét oldal álláspontja, ezért ennek mentén igyekeztek és igyekeznek most is tervezni az újabb parkolókat.

A körzeti fejlesztések között vannak kisebb és nagyobb költségvetésű munkálatok egyaránt, amelyekről a városrész lakóival egyeztet a képviselő.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.