Felvételi - Több mint 112 ezer jelentkező

doszerk - 2019. április 3. 18:35

Összesen 112 034-en nyújtottak be jelentkezést a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban, ez a tavalyi hasonló érték 104 százaléka - közölte Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. A legnépszerűbb intézmény több szempontból is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amelyet csaknem 14 ezren jelöltek meg első helyen.

Alapképzésre 77 211, mesterképzésre 17 893, osztatlan képzésre 12 ezer, felsőoktatási szakképzésre 4930 diák jelentkezett. Horváth Zita felhívta rá a figyelmet, hogy bár idén is nagyjából ugyanannyi az érettségiző, mint tavaly - körülbelül 63 ezer diák -, a felsőoktatásba most 4 ezerrel több a felvételiző. Ezt "masszív" növekedésnek nevezte.

Az alapképzésre jelentkezők száma csaknem 10 ezerrel magasabb, mint 2015-ben, és az osztatlan képzést is 2 ezerrel többen választották. A mesterképzésnél ugyanakkor évek óta folyamatos csökkenés tapasztalható: 4 esztendeje még 21 ezren akartak ezen a szinten továbbtanulni.

Állami ösztöndíjas képzést 97 312-en, önköltségest 14 722-en választottak. A felvételizők összesen 301 536 helyet jelöltek meg, egy diák átlagosan 2,7-et a lehetséges 6-ból.
A legnépszerűbb képzési terület a gazdaságtudományi - mondta Horváth Zita. Ezt csaknem 19 százalék választotta.

Ehhez hasonlóan a műszaki területre is valamivel nagyobb arányban jelentkeztek, mint tavaly: 13,8 helyett 14,1 százalékban. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a pedagógusképzés esetében jobban örülnének a tapasztalt 12,6 százaléknál valamivel magasabb aránynak. Ezeket követi az informatika 10, az orvos- és egészségtudomány 9,1, majd a bölcsészettudomány 8,4 százalékkal.

Horváth Zita közölte: legnépszerűbb alatt azt értik, hogy a legtöbben jelentkeztek ezekre a területekre első helyen alapképzésre és osztatlan képzésre az összes felvételizőhöz viszonyítva.
A legnépszerűbb alapképzés a tavalyi évhez hasonlóan a gazdálkodási és menedzsment, amelyet idén még többen, 5149-en választottak - emelte ki a helyettes államtitkár. Ezt követi a mérnökinformatikus 3681 jelentkezéssel, majd az ápolás és betegellátás, az óvodapedagógus és a pszichológia jön a sorban. A gyógypedagógia és a tanító még mindig a kedveltebb szakok között található, ezekre óriási szükség van - emelte ki Horváth Zita.

Kitért a duális képzésre, amely a műszaki, az informatikai az agrár-, a természettudományi és a gazdasági területeken indított gyakorlatigényes alapképzési szakokon, a szociális munka alapképzési szakon, valamint a kapcsolódó mesterképzési szakokon bevezetett olyan forma, amelyben a gyakorlati képzés meghatározott keretek között, minősített szervezetnél folyik.

Jelenleg 1129 olyan cég van regisztrálva, amely szerződést kötött duális képzés folytatására felsőoktatási intézménnyel, de folyamatosan csatlakoznak újak - közölte a helyettes államtitkár, megjegyezve: a hallgatók az esetleges állami ösztöndíjuk mellett 80 ezer forint körüli fizetést is kapnak. Az ELTE-t első helyen összesen 13 459-en, alapképzésen 8423-an, mesterképzésen 3117-en, míg osztatlanon 1770-en jelölték meg, így mind a négy rangsor szerint ez a legnépszerűbb intézmény az idén. Felsőoktatási szakképzést a legtöbben, 1163-an a Budapesti Gazdasági Egyetemen választottak.

Horváth Zita ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a főváros és a vidék kiegyensúlyozottan jelenik meg, mivel a második legmagasabb számban a Debreceni Egyetemet jelölték meg, a "dobogó" harmadik fokán pedig a Szegedi Tudományegyetem áll. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke kiemelte, hogy a jelentkezők átlagéletkora 24 év, vagyis lényegesen magasabb, mint az érettségizőké. A legidősebb felvételiző 78 éves - tette hozzá.

Egyre elterjedtebb az ügyfélkapus hitelesítés a papíralapúval szemben, már a jelentkezők elsöprő többsége választja ezt a módszert. A felvételi eljárás április 19-én személyre szabott elektronikus ügyintézéssel folytatódik - tért rá a fontosabb dátumokra Gloviczki Zoltán. A jelentkezéskor még rendelkezésre nem álló dokumentumok másolatát július 10-ig lehet benyújtani, és eddig a határidőig van mód egyszeri sorrendmódosításra is. A ponthatárokat várhatóan július 24-én állapítják meg.

A felvételivel kapcsolatos kommunikáció a www.felvi.hu oldalon, valamint e-mailben zajlik, ezért az Oktatási Hivatal elnöke arra hívta fel a jelentkezők figyelmét, hogy fokozottan ellenőrizzék a megadott elektronikus postafiókjukat.

-MTI-

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.