Dunaújváros Hetilap

Foglalkoztatási fórum

Molnár Emese - 2019. április 25. 18:02

Átalakulás előtt áll a szakképzési rendszer, és az ehhez kapcsolódó szakmai anyagot is bemutatták a témában érintetteknek a Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Fórum szerdai ülésén.

Önkormányzatunk és a Fejér Megyei Kormányhivatal még 2016-ban kezdte meg a "DUNA-MUNKA-TOP Helyi foglalkoztatási együttműködések Dunaújvárosban és járási területén" elnevezésű projekt megvalósítását.

Ennek részeként alakult meg a térség önkormányzatait, foglalkoztatóit, oktatási intézményeit, civil szervezeteit tömörítő Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Paktum, amely most egy újabb szakmai napot tartott a kamara székházában. Elsőként Vass Zoltán, a Ferrobeton Zrt. vezérigazgatója, a Paktum elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója beszélt a szakképzés irányvonalairól.

Mint mondta, nagy változás előtt áll a szakképzési rendszer, amelyet a kormány a minisztériummal közösen szeretne továbbfejleszteni. Ennek érdekében az ipari stratégia oktatási részéhez kapcsolódóan elkészült egy szakképzési stratégia, ezt mutatták be a témában érintetteknek. Nem titkolt céljuk - figyelembe véve a munkaerőpiacon jelentkező munkaerőhiányt, a jól képzett munkaerő hiányát -, hogy minél többen fedezzék fel azt a gyakorlati tudást, amellyel a szakképzés irányába terelhetik a fiatalokat.

Az előadók között volt dr. Domboróczky Zoltán főiskolai docens, aki egy kutatást mutatott be. Ez egy olyan összegző tanulmány, amely a projekt több, a városfejlesztést, gazdaság élénkítést, szakképzést, munkáltatást, infrastruktúrát érintő kutatás eredményeit, statisztikáját felhasználva mutatja be a térség helyzetét, és fogalmaz meg fejlesztési irányokat a munkaerő helyben tartása érdekében. A javaslatok között van például az is, hogy nagyobb együttműködést kellene létrehozni a munka világának szereplői és a szakképző intézmények között.

Az elmúlt három esztendőben növekedett a foglalkoztatási szint térségünkben, ezzel együtt pedig csökkent az álláskeresők száma mind országos, mind megyei és helyi szinten is - ezen adatokat, eredményeket már Majorné Angyal Erzsébet, a Dunaújvárosi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője ismertette a fórum résztvevőivel.

A szakmai nap zárásaként Kiss Ágnes, a projekt partnerségi koordinátora éves beszámolóban összegezte a Foglalkoztatási fórum és Paktum, annak Irányító Csoportjának előző évi munkáját, és vázolta a Paktumiroda idei munkatervét.

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.