Dunaújváros Hetilap

Gyurcsányné nemzetállam-ellenes tervével ért egyet a Jobbik EP-listavezetője

doszerk - 2019. április 3. 8:14

Egy nap eltéréssel teljesen más európai koncepciót vázolt a Jobbik EP-listájának első helyén lévő Gyöngyösi Márton és a második helyén szereplő Balczó Zoltán. Úgy tűnik, ismét zűrzavar van a Jobbikban. Sőt, lehet, hogy nem is akármekkora a zűrzavar. Gyöngyösi Márton, a Balczó Zoltánhoz hasonlóan antiszemitizmusával lebukott Jobbik-vezető lényegét tekintve Gyurcsányné nemzetállam-ellenes koncepciójával ért egyet - írja az Origo.

Alig több, mint másfél hónap múlva európai parlamenti választás lesz, így nem tűnik lehetetlennek az elképzelés, miszerint a pártok ekkorra már egy kiforrott programot kínálnak választóiknak, vagy legalábbis valamiféle konzekvens tervet vázolnak. Normális helyzetben ez valóban alap lenne, csakhogy ismét megmutatta magát a Jobbik.

Mit is akarunk?

A májusi, Európa sorsának szempontjából sorsdöntő választáson meglehetősen nagy a tét, hiszen egymásnak feszülnek a migrációt ellenző, és az azt támogató erők. Ez leegyszerűsítve a következőt jelenti: egyes politikai csoportosulások szeretnék megőrizni a kontinens keresztény identitását, és ezzel összefüggésben a nemzetállamok megtartó erejében hisznek, míg mások egy egyesült, európai maszlag kialakítását szeretnék elérni, Európa hagyományainak figyelmen kívül hagyásával. A Jobbiknak ebben a nem túl bonyolult kérdésben kellene állást foglalnia, mégis melyik táborhoz tartozik. Ez a jelek szerint nem igazán megy Sneider Tamáséknak, hiszen még ebben a kérdésben sem képesek ugyanazt mondani listavezető politikusaik.

Múlt héten, egész pontosan március 28-án Balczó Zoltán, a párt EP-listájának második helyezettje Veszprémbe látogatott, ahol csekély érdeklődés mellett utcafórumot tartott. A politikus kérdésre válaszolva meghatározta, mi a "fő kérdés" a választáson: "Európa egy államok feletti szuperállam irányába, vagy egy tagállami szuverenitást megtartó modell felé halad." Majd leszögezte, pártja a Nemzetek Európája koncepciót támogatja, az Európai Egyesült Államok elképzelésével szemben. 

Egy nap sem telt el, és a párt európai listavezetője teljesen mást mondott, mint párttársa. Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik elnökhelyettesével, frakcióvezetőjével készített interjút az Alfahír, amelyben a politikus kitért a dilemmára. "A Jobbik határozott álláspontja az, hogy a föderalizmus egy olyan sokszínű és összetett kontinensen, mint Európa, alkalmatlan, kivitelezhetetlen és kontraproduktív konstrukció. Ahogyan a „Nemzetek Európája" koncepción alapuló De Gaulle-i eszme is." A meghökkent riporter felhozta, hogy korábban a Nemzetek Európája modell mellett foglalt állást a Jobbik, amire Gyöngyösi úgy válaszolt, hogy azóta a világ globalizálttá vált. "Igen, de be kellett látnunk, a világ annyira nyitottá és globalizálttá vált, hogy a szűk értelemben vett szuverenitás védelmére épülő „Nemzetek Európája" koncepciótól is el kell mozdulni valamilyen irányba" - fogalmazott.

Nehéz eldönteni, hogy Balczó maradt le valamiről, vagy Gyöngyösi hamarabb kapott észbe, hogy most már Gyurcsányné koncepciójához kell alkalmazkodni, az viszont biztos, hogy 2014-ben a Jobbik európai programjának még Nemzetek Európája volt a címe. Nem mindenben gondolkodnak ilyen szerteágazóan: mindkét politikusra jellemző a zsidóellenesség, a magyar közélet legantiszemitább politikusai közé tartoznak. Gyöngyösi ez irányú tevékenységét nem kell bemutatni, Balczóról épp a minap hoztunk nyilvánosságra egy felvételt, amelyen azzal büszkélkedett, hogy benne volt az antiszemita évkönyvben. 

- origo.hu -

A rovat további hírei: Közélet

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.