Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Hárman kaptak Sándor Frigyes Díjat

Vass Ádám - 2019. április 13. 15:56

Véget értek a Sándor Frigyes Napok, aminek zárásaként hagyományosan átadták az iskola legnívósabb díját is. Idén azonban hárman is kiérdemelték az elismerést.

Évek óta tartó hagyomány folytatódott a héten, hiszen lezajlott a Sándor Frigyes Napok a zeneiskolában. Ilyenkor a szokásoknak megfelelően egy jó hangulatú Növendék Koncerttel kezdődik a hét, majd kedden a "Dallam a szélben" elnevezésű szabadtéri koncerttel folytatódik. Csütörtökön zenei vetélkedőt rendeztek a Sándor Frigyes Zeneiskolában, valamint egy szülő-diák koncertre is sor került. A hét zárásaként a hagyományoknak megfelelően Tanári koncertet tartottak, valamint átadták a Sándor Frigyes Díjakat is. Ezt az elismerést immár nyolcadik alkalommal ítélte oda a Szonáta Zeneművészeti Alapítvány kuratóriuma, de idén a szokásostól eltérően nem két, hanem három díjazottat választott a négy fős döntőbizottság. Moravecz Attila, a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola égisze alatt működő Szonáta Zeneművészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, úgy ítélték meg, hogy mind a három jelölt megérdemli az elismerést. Ez a felnőttek esetében több éves, évtizedes kiemelkedő teljesítményt jelent Dunaújváros és kistérsége zenei életében, míg a gyermekeknél aktív részvételt a zenei életben és kimagasló eredményeket a versenyeken.

Végül a péntek délutáni díjátadón Dőr Gabriella, Balogh Zoltán András és Szabó Szebasztián vehették át az elismerést.

Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Dőr Gabriella a Sándor Frigyes Zeneiskolában már 1994 óta dolgozik. Zongoratanárként kezdte pályafutását, amely során növendékeivel rendszeresen részt vett különböző megyei és országos szintű versenyeken, városi rendezvényeken. Nagy figyelmet fordít a tehetséggondozásra, minden lehetőséggel támogatja a zene iránt fogékony gyerekek fejlesztését. 2011-től a a billentyűs tanszak vezetője, 2013-tól szakmai intézményvezető-helyettese, 2017 augusztusától pedig igazgatója a Sándor Frigyes Zeneiskolának.

Balogh Zoltán András 1993 szeptemberében kezdte meg a tanári munkát a dunaújvárosi iskolában. Egy évre rá az iskolai fúvószenekar vezetője lett, 2001-től pedig tíz éven át igazgatója volt a zeneiskolának. Ezen évek alatt kiemelten fontosnak tartotta a zenei élet fejlesztését, segítését, életben tartását. Több, mint húsz éves dunaújvárosi tevékenysége alatt több együttest is alapított, valamint 1995 óta vesz részt a Dunaújvárosi Fúvószenekar munkájában, 2001 óta karmesterként.

A Sándor Frigyes Díjat növendék kategóriában Szabó Szebasztiánnak adták át. Szebasztián tizenöt éve kezdte zenei pályafutását. Elsőként a klasszikus gitárral ismerkedett meg, majd áttért a jazz műfajába, később a művészeti alapvizsgáját basszusgitár-szakon tette le. Évek óta jazzbőgőzik, amin két éve az országos jazz-versenyen második helyezést ért el. Jelenleg session zenészként dolgozik, saját szerzeményeket ír, illetve stúdiófelvételek elkészítésében segédkezik.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!