Dunaújváros Hetilap

Jankó Árpád lett Dunaújváros új díszpolgára

Brousil Csaba - 2019. április 26. 13:49

A több évtizeden keresztül végzett kimagasló pedagógiai tevékenysége, példaértékű szakmai életútja elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú város Közgyűlése a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet Jankó Árpád pedagógus, újságíró részére adományozta. A díjat Cserna Gábor polgármester adta át a Dunaújváros várossá nyilvánításának 68. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Bartók Kamaraszínházban.

Jankó Árpád tősgyökeres pécsi család sarja, aki végül Dunaújvárosban lelt otthonra, itt alapított családot. Feleségével két gyermekük született Péter és Zita. Jankó Árpád, vagy ahogyan sokan szólítják, Árpi bácsi már a művészeti gimnáziumban is klarinétozni tanult. 1964-ben végzett a Pécsi Tanárképző Főiskolán magyar-orosz-ének szakon. A diploma megszerzése után a dunaújvárosi Ságvári Endre Általános Iskolában kezdett tanítani éneket, és már ott sikeresen vezette az iskola kórusát.

Elhivatottan tanított, és tanult ő maga is: 1972-ben a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészeti Karán magyar szakos középiskolai tanár képesítést szerzett. 2003-ban közoktatás-vezető és pedagógus szakvizsgával, szakirányú végzettséggel gazdagította tudását a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Karán.

1975-ben lett a Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatója egészen nyugdíjba vonulásáig. A már addig is hírnevet szerzett ének-zenei általános iskolában megerősítette a hagyományokat, ötleteivel, kreatív személyiségével új lendületet adott az oktató-nevelő munkának. A kodályi elképzelés alapján olyan iskolát teremtett, amelyben az iskola tanítványai a közös éneklés által harmonikus, érzelmekben gazdag emberekké válnak. Kivételes kreativitásának köszönhetően fejlődésre ösztönzött mindenkit az intézményben. Nagy gondot fordított a tantestület továbbképzésére, kiváló kapcsolatot alakított ki a munkatársaival. Máig is élő nemzetközi kapcsolatokat épített ki.

Vezetése alatt vált a Móricz Zsigmond Általános Iskola a város és a városkörnyék kiemelkedően magas színvonalú oktatási intézményévé. Az iskola tanévzáró koncertjein a nyolcadikosok egy musical részleteivel búcsúznak az iskolától. Ezek színrevitelénél az igazgató bácsi is velük próbált, izgult és szerepelt is: volt tejes ember a Hegedűs a háztetőn-ben, színházi macska a Macskák-ban, Direktor a Légy jó mindhalálig darabban.

A Móricz évkönyvében így vallott: „… ennek az iskolának minden szép és nehéz pillanatát átéltem, szinte az egész pályám, az életem a Móriczé…”

1975-ben, a Dunaújvárosi Hírlap akkori főszerkesztője, Sasvári György keresett magyartanárt, hogy a sportrovat kéziratait korrigálja, az oldalt gondozza. Egy közös barát révén került Jankó Árpád a Hírlap sportrovatához, ahol több évtizeden át ugyanolyan precizitással és hévvel műveli az újságírást, ahogyan aktív korában a pedagógusi pályát. Pécsett a PVSK ifjúsági csapatában futballozott, ám egy ponton döntenie kellett a labdarúgás és a hangszeres tanulás között, mert meggyőződése: amatőr szinten lehet focizni, de a tanári pályát csak élethivatásként lehet művelni. Jankó Árpád az utóbbit választotta.

Ám a pálya szélén is örökre játékos maradt. Saját bevallása szerint Kohász-hívő lett. Nem tudta szenvtelenül végignézni soha a dunaújvárosi csapatok mérkőzéseit. Nagyon sok sporteseményt átélt, voltak köztük gyötrelmes vereségek és boldogságra, ünneplésre okot adó győzelmek. Ma is rendszeresen jár a kézilabda és futballmérkőzésekre, és ma is ugyanolyan lelkesen tudósít.

Szakmai tevékenységének elismeréseként számos kitüntetést adományoztak számára, így például 1996-ban a Dunaújvárosért díjat, 2000-ben a Dunaújváros Érdemes Pedagógusa elismerést, 2003-ban a dunaújvárosi önkormányzat Arany Toll díját vehette át, majd 2016-ban a kollégái szavazatai alapján a legjobb külsős újságírónak bizonyult.

Jankó Árpád meghatódva köszönte meg az elismerést és beszédében visszaemlékezett a Móricz iskolában eltöltött, több, mint három évtizedes munkájára, mely idő alatt, mint mondta nagyon sokat dolgozott, de az, hogy az iskola máig a város egyik kiemelkedő nívójú oktatási intézménye, ez nemcsak az ő munkáját dicséri, hanem a vele együtt dolgozó pedagógusokét és az az oda járó gyerekek szorgalmát és szüleik segítőkészségét is. Az ünnepség végén rendezett állófogadáson Cserna Gábor pohárköszöntőjében azt mondta, hogy egy város díszpolgára ikonikus személyiség, példakép, akire és akinek a munkájára fel lehet és fel is kell nézni és mint mondta, Jankó Árpád ilyen ember, igazi ikonja a városnak.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.