Karriernap az egyetemen

Molnár Emese - 2019. április 9. 14:38

Harminckét kiállító volt jelen az egyetemen megrendezett karriernapon, melyen többek között álláslehetőségekről, képzési kínálatról tájékoztatták az érdeklődőket.

A program a „DUNA-MUNKA-TOP – Helyi foglalkoztatási együttműködések Dunaújvárosban és a járási területén” elnevezésű projekt részeként valósult meg a Fejér Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályának szervezésében. Harminckét kiállító érkezett a börzére, többek között helyi és környékbeli cégek, oktatási intézmények, a Szent Pantaleon Kórház, a rendőrség, a büntetés-végrehajtási intézet és a munkaügyi központ is standot állított, ahol aktuális munkalehetőségekről, képzési kínálatról tájékoztatták az érdeklődőket. Az állásbörzére elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokat várták, de természetesen azokat is, akik esetleg munkahelyváltáson, pályamódosításon gondolkodnak.

A karriernap megnyitójára megtelt az egyetem „A” épületének nagyelőadója, sok középiskolás diák volt jelen. Köszöntőt mondott dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora, valamint Izsák Máté, az önkormányzat Oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke.

Dr. Galambos Dénes beszédében úgy fogalmazott, Magyarország jövője a mai fiatalok döntéseiből áll össze, hogy milyen szakmát, milyen jövőt választanak maguknak, a mi feladatunk pedig az, hogy tudásunkat és élettapasztalatunkat latba vetve segítsük őket a választásban. Bár a szakképzett magyar fiatalokért sorban állnak a nyugati országok, Magyarország biztonságos környezetet és jövőt kínál a fiataloknak. Kiemelte, nőtt a foglalkoztatottság, csökkent a munkanélküliség. A 2018-as új nagyberuházásoknál az átlagfizetés 425 ezer forint volt, egy friss kutatás szerint pedig a Dunaújvárosi Egyetem műszaki szakjain végzők átlagosan bruttó 450 ezer forint munkabért kapnak, amely országosan is kiemelkedőnek számít. Támogatják a fiatal házaspárok életkezdését és otthonteremtését, a Modern Városok Program fejlesztései pedig az életminőség javítását is szolgálják- sorolta Galambos Dénes. Azt is mondta, a Modern Ipari Várossá történő átalakulásban az egyik legfontosabb pillér az egyetem, amely mára stabilizálta a helyzetét, a vezetőség felismerte a világban zajló változásokat és új területek mellett tették le a voksukat.

- A folyamat elősegítéseként miniszterelnök úr megbízott, hogy a Dunaújvárosi Egyetem és a térség ipari nagyvállalatainak együttműködését még szorosabbra fűzzük, a képzési rendszer újragondolásával. Ennek fényében született Paks 2 Zrt-vel is egy együttműködési megállapodás tavaly novemberben, amelyhez mintegy 2 milliárd forint forrás biztosított- mondta Galambos Dénes. Bejelentette, hogy a kormány részére egy több milliárd forint értékű, az egyetem ipari fókuszú képzési lehetőségeit erősítő előterjesztés készül, amelyről Palkovics László és Süli János miniszterekkel, valamint Bódis József államtitkár egyeztet.

A megnyitó után bemutatkozó előadások kezdődtek a helyi és környékbeli cégek vezetőitől, képviselőitől. Így például megismerhették az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Darusín Kft-t, az EUREST Étteremüzemeltető Kft-t, de információkat hallhattak a Fejér megyei kormányhivatal foglalkoztatási osztályának tolmácsolásában az Ifjúsági Garancia Programról is.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.