Dunaújváros Hetilap

Kulcsár Anita nevét veheti fel az új sportcsarnokunk

Brousil Csaba - 2019. április 18. 16:41

Mintegy hatvan napirendi pont szerepelt a képviselők előtt az áprilisi rendes közgyűlésen.

A közgyűlés egy ünnepi díjátadóval kezdődött, a Dunaújváros Közbiztonságáért elismeréseket idén Kiss Piusz rendőr törzszászlós, Kovács Attila rendőrs törzszászlós, Droppa László tűzoltó százados, Csécs István nyugállományú honvéd alezredes adományozták.

Ezután megkezdődött a döntéshozói munka. Egy sürgősségi indítványt felvettek a megtárgyalandók sorába: mégpedig a hatmilliárd forintból megépülő új sportcsarnok elnevezésére vonatkozó előterjesztést. A Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia javaslatára, Kulcsár Anita emléke előtt tisztelegve, róla neveznék el az új létesítményt, amelyet támogattak a képviselők is.

Elkészült az a tanulmányterv, amely azt vizsgálta, hogy hol lehet újabb parkolókat kialakítani a Római városrészben: huszonhat helyszínen háromszázhatvan új férőhellyel bővíthető a parkolók száma. Ez alapján a mostani ülésen megbízták a DVG Zrt-t az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésére kilencvenhat új parkoló tekintetében, mintegy tízmillió forintos költségvetéssel. Ez az első ütem a Rudas és a Gárdonyi iskola előtti, a Római körút 32-34., 36-38. szám előtti, valamint a Római körút 9-11. mögötti területet érinti.

Lassingleitner Fruzsina, a 4-es számú választókörzet képviselője a múlt héten ismertette lapunkkal, hogy a nyár folyamán bővítik a Vasmű út 53-57. szám előtti parkolókat (párhuzamos helyett merőleges beállású férőhelyeket alakítanak ki), illetve biztonságosabbá teszik az ott lévő zebrát. A mostani közgyűlésen biztosították a kivitelezéshez szükséges 17,5 millió forintot. Ezen kívül forrást biztosítottak a Liszt Ferenc kertre vonatkozó közterület alakítási terv elkészítésére, amelyre szintén a parkolóbővítés miatt van szükség.

Parkoló kialakításáról határoztak a Széchenyi közre vonatkozóan is, itt mintegy 12 millió forintból fognak új férőhelyeket kialakítani.

A Dózsa Lakásfenntartó Szövetkezet, mint az Október 23. tér 10-11-12-13. épülettömb kezelője támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz. Jelezték, hogy a lépcsőházak keleti oldalán lévő, jelentős forgalmat lebonyolító járdaszakasz több hely megsüllyedt, és a rossz lejtési viszonyok miatt a csapadék több helyen áztatja az épületet. Az általuk bekért árajánlat alapján 7,4 millió forintba kerülne a járdaszakasz teljes felújítása. Ehhez hatmillió forint támogatást kértek, amelyet jóvá is hagytak a képviselők (a fennmaradó összeget önerőből finanszírozza a szövetkezet).

Mintegy 37,5 millió forintból újabb járdaszakaszok megújításáról is határoztak. Például, zúzottkővel borítják a Balogh Ádám utca 2-6. szám mögötti kijárt felületet. A Balogh Ádám utca 24-28. számnál térköves burkolatú járdát alakítanak ki, ahogy az Építők útja 4-10. között, valamint a Martinovics utca 27-35. között is.

Új zebrákat terveznek a Martinovics utca 18. az Október 23. tér 9-10., a 7-10., valamint a Latinovits és Köztársaság út kereszteződésében. Közel hatmillió forintot biztosítanak a DVG-nek a gyepmesteri telep felújítására is. Többek között gépészeti korszerűsítést végeznek az épületen, cserélik a szanitert, a vízmelegítő és fürdőszobai radiátort. Emellett felújítják a kennelek falát is.

Másfél millió forintból tisztítják meg a Felsőfoki-patak medrének egyes szakaszát a gazoktól, a hordaléktól, és a kommunális hulladéktól.

A testület elfogadta Suszter Tamás helyi rendőrkapitány-vezető tavalyi éves beszámolóját. Suszter Tamás kapitányságvezető rövid beszámolójában mindenkinek megköszönte, aki segíti a rendőrség munkáját az önkormányzattól a lakosságig. Mint mondta a tavalyi évben a bűncselekmények számát sikerült 900 alá szorítani, ami jelentős eredmény. Idén a közlekedési balesetek számát szeretnék csökkenteni. Mint mondta a rendőrség továbbra is várja a lakossági bejelentéseket és minden segítséget szívesen vesznek, mely a rendőrök munkáját előmozdítja. Cserna Gábor polgármester elmondta, hogy a rendőrség helyi vezetőinek munkája magas színvonalú és reméli, hogy ez a sok elvégzett munka a lakosság biztonságérzetének növekedésében is tetten érhető.

Önkormányzatunk 2013-ban alakított ki kapcsolatot a Mohácsi Lovasklubbal. A város támogatás biztosít a Dunaújvárosi Tankerületi Központnak, amelyből három turnusban mehetnek a helyi általános iskolások a táborba. Tavaly mintegy száz gyermek táboroztatására volt lehetőség, nemcsak a hátrányos helyzetű, hanem a jó tanulmányi vagy sporteredményekkel büszkélkedő fiatalok egyaránt. Az idei táboroztatása (június-július) közel hatmillió forintot biztosítanak.

A polgármester, mint mondta finoman szólva sem elégedett a városi köztisztasági viszonyokkal. Ezért ezúton is felkérte Mádai Balázst, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a város tisztaságának javítása érdekében. Iván László képviselő elmondta, hogy jó példa a jelenlegi állapotokra a Bagolyvárnál lévő szelektív hulladéksziget helyzete, ahonnan szerdán, a DVG munkatársai által szétválogatott, bezsákozott szemétből hét teherautónyit szállítottak el. Ennyi plusz szemetet hordtak oda a városlakók, vagy csak tettek le válogatlanul oda. Másnapra a kipucolt rendbe tett hulladéksziget ismét tele volt szeméttel és áldatlan állapotokat mutatott - mondta Iván László.

Év, mint év támogatja városunk is a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor lebonyolítását. A Pro Minoritate Alapítvány idei programjához (július 23-28.) 400 ezer forinttal járulnak hozzá.

Az általános iskolásokhoz hasonlóan a Dunaújvárosi Óvoda is szeretne részt venni az óvodatej programban, amellyel tejet és kakaót biztosítanak a gyerekeknek a hét minden napján. Ezt az önkormányzat támogatja is, és ajánlattéli felhívást tesz közzé a megvalósítása érdekében.

Előírás, hogy januártól minden olyan fogászaton, ahol fogászati amalgámot használnak fel, vagy fogászati amalgámtömést, esetleg az ilyet tartalmazó fogakat távolítanak el, ott az üzemeltetőnek amalgám-szeparátort kell használnia. A dunaújvárosi alapellátásban dolgozó hat fogorvos számára szükség van ilyen eszközre, ezek beszerzésére a közgyűlés összesen hárommillió forintot biztosít.

Négy napirendet zárt ülésen tárgyaltak meg, például a Dunaújváros Díszpolgára cím, a Dunaújváros Ifjúságáért díj, a pedagógus életpálya megbecsülését szolgáló díjak adományozását, valamint a bírósági ülnökök megválasztását.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.