Mérséklődik az aszály, sok csapadék várható

doszerk - 2019. április 9. 7:39

Mérséklődik az aszály, további jelentős mennyiségű csapadék várható a héten - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A múlt hét második feléig tartó szárazságot pénteken megszüntető légörvénynek köszönhetően az ország nagyobb részén 5-15 milliméter csapadék esett, de a Duna-Tisza köze jelentős területén, Nógrád megyében, valamint a Tiszántúl nagyobb részén csak 0-5 milliméter. Ez pedig a talajnak csak a felső néhány centiméterét tudta megnedvesíteni , és azóta már el is párolgott vagy épp csak a port verte el - írták. Ahol legalább 10 milliméter eső esett, ott a növények gyors fejlődése várható.

A talaj felső 20 centiméteres rétegének nedvességtartalma a Dunántúlon, valamint Heves és Borsod megyében jelentősen nőtt, de máshol 30 százalék alatt van, Csongrád megyében például a felső 50 centiméter nedvességtartalma is sokfelé a kritikus 40 százalékos érték alá csökkent. 

Az OMSZ szerint  ezen a héten többször és sokfelé csapadékos idő várható, szerdáig főleg délen és a Dunántúlon, majd a hét második felében országszerte, a heti csapadékmennyiség 15 és 30 milliméter között valószínű, néhány helyen ennél is több lehet, így a talaj vízkészlete a jelentősen nőhet. Gyakran lesz élénk, többször erős az északi, északkeleti szél, amelyet a növényvédőszeres-permetezésnél kell számításba venni. 

A héten a természetes vegetáció, a fű is gyors fejlődésnek indul, "kizöldül" az ország, ez a csapadékkal párosulva véget vet a szárazfű tüzes időszaknak - írta a meteorológiai szolgálat. Megjegyezték, hogy a napokban sokféle gyümölcsfa virágzik, aminek kedvez a meleg időjárás, az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet jellemzően 10-12 fok körül van és a mélyebb rétegek sem hidegebbek, ami már megfelelő a kukorica vetéséhez. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán közölt előrejelzése mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá csaknem 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján áll össze.

-MTI-

A rovat további hírei: Mozaik

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

2024. ápr. 20.

Május 1-jén 10.30-kor nyitják meg a Sugárúti Fesztivált a Vasmű úton. Felvonulás, sör és virsli, programözön, retró hangulat – kihagyhatatlan élmény, mindenkit szeretettel várnak!