Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Térfélcsere a KMI-ben

Molnár Emese - 2019. április 15. 8:07

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával két nagyszabású kiállítás valósul meg egy csereprogram keretében: a Kortárs Művészeti Intézet és a Centrul de Interes egymás gyűjteményéből állít ki.

Elsőként a kolozsvári központ művészeinek munkáiból nyílt tárlat pénteken a dunaújvárosi intézményben. Belényi Szabolcs, Berszán Zsolt, Betuker István, Razvan Botis, Alin Bozbiciu, Mircea But, Andrei Ciurdarescu, Radu Comsa, Andrei Ispas, Irina Magurean, Alex Mirutziu, Vlad Olariu, Mihai Platica, Florin Stefan és Veres Szabolcs alkotásait lehet megtekinteni május 31-ig. A rendhagyó kiállítás ízelítőt kínál azon méltán híres és elismert alkotómunkába, amely a kolozsvári intézmény falai között zajlik. A megnyitón Zsinka Gabriella művészettörténész elmondta, egy szerethető intézményt ismertek meg, a hely méltó öröksége az egykori ecsetgyárnak, tehetséges művészek alkotnak benne, akik támogatják egymást, és ők is rengeteg segítséget kaptak tőlük. Reméli, ez egy hosszú távú együttműködés lesz a két intézmény között.

Eredetileg Gulyás Gábor esztéta nyitotta volna meg a tárlatot, de egészségügyi okok miatt nem tudott jelen lenni. Viszont egy levélben méltatta az intézmény munkásságát, az ezredforduló után nagy figyelmet kapott kolozsvári képzőművészeti színteret, a szellemi műhelyt, amely példaértékű a  képzőművészeti adottságok menedzselésében, az összefogás, önszerveződés helyi megoldásaiban, a nemzetközi kapcsolatok szervezésében. A mostani tárlat anyaga elsősorban a festészeti munkákra fókuszál, de helyet kapott benne az ipar- fotó- és médiaművészet is, mindezek egymással dialógus rendbe állítva.

A csereprogram apropóján a Térfélcsere címet kapta a kiállítás. Ezután természetesen Dunaújváros is bemutatkozik a kolozsvári művészeti központban, mégpedig augusztus 16-án nyitják meg ott a KMI gyűjteményéből összeállított tárlatot.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!