Dunaújváros Hetilap

Timmermans: az Európai Bizottság elégedett a migránsoknak biztosított bankkártyaprogrammal

doszerk - 2019. április 15. 17:26

Az Európai Bizottság elégedett a migránsoknak biztosított bankkártyaprogrammal, amely helyes eszköze a szükséget szenvedők számára biztosítható, valódi humanitárius segítségnyújtásnak - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hétfőn Brüsszelben.

Timmermans az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjaként azonosított szíriai férfi előre feltöltött bankkártyájára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva aláhúzta, a bankkártyarendszer több biztosítékot tartalmaz azoknak visszaéléseknek és csalásoknak a megelőzésére, amelyek a közvetlen készpénzadomány által előfordulhatnának.

A rendszer ugyanazokat a célokat valósítja meg Görögországban, mint Törökországban, lényege, hogy a bankkártyák által segíteni lehet az emberek élelemhez jutását, és meg lehet előzni azt, hogy az összeget másra felhasználják fel - közölte.

"Az eset súlyos, ezért minden tiszteletem a magyar hatóságoké, hogy azonosították és elfogták az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjaként azonosított szíriai férfit. Azonban az, hogy egy embert letartóztattak, nem jelenti azt, hogy az aláásná az előre feltöltött bankkártyák rendszerének egészét, vagy azt, hogy kétségbe vonná a rendszer sikerét" - húzta alá Timmermans.

Az Európai Bizottság (EB) illetékes szóvivője múlt héten nagyon sikeresnek nevezte a Görögországban jogszerűen tartózkodó menedékkérők támogatására szolgáló bankkártyaprogramot. Elmondta, nincs tudomása a rendszer módosítását célzó tervekről, az ugyanis biztonságos, és segít megelőzni a visszaéléseket.

A magyar hatóságok még márciusban vették őrizetbe terrorizmus gyanúja miatt a szíriai Hasszán F.-t, aki három éve az Iszlám Állam  tagja, és a gyanú szerint kivégzésekben vett részt. Görögország által nemzetközi védelemben részesített személyként a férfi korábban előre feltöltött, de készpénzfelvételre nem alkalmas bankkártyát kapott, amelyet később letiltottak, mert nem jelent meg a havi helyszíni ellenőrzésen.

Ennek kapcsán az Európai Bizottság egyik szóvivője egy múlt heti nyilatkozatában kiemelte, hogy a tagállamoké az elsődleges felelősség a menedékkérők biztonsági átvilágításában, de a bizottság megtesz mindent, ami módjában áll, hogy segítse ezen eljárásokat.

Ezen ellenőrzések során a rendőrség, a parti őrség és az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex)  alaposan átvizsgálja az érintettek személyes holmiját, interjút folytatnak az állampolgárság meghatározására, elvégzik a menedékkérők teljes körű azonosítását, illetve regisztrációját, ujjlenyomatot vesznek, majd az adatokat összevetik minden releváns nemzetközi, európai uniós és nemzeti adatbázissal.

Ezek mellett az európai rendőri együttműködést koordináló szervezet (Europol) eseti alapon másodlagos átvilágítást végez a külső határoknál a biztonsági eljárások erősítése érdekében.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.