Dunaújváros Hetilap

A babaváró támogatás iránt érdeklődnek a legtöbben

doszerk - 2019. május 14. 11:55

A családvédelmi akcióterv részleteiről egyre többen érdeklődnek a 1818-as telefonszámon. Ezen a számon érhető el a kormányzati ügyfélvonal. A leggyakoribb kérdés, hogy csak az első házasságban élők igényelhetik-e a babaváró támogatást. Sokan érdeklődnek aziránt is, hogy a CSOK igénybevételénél számít-e a külföldi biztosított jogviszony.

A telefonálók természetesen főként a saját élethelyzetükkel kapcsolatos kérdéseiket teszik fel, azt tudakolják, hogy teljesülnek-e az esetükben az egyes intézkedések feltételei, illetve milyen kritériumoknak kell a jövőben megfelelniük.

Sokan a babaváró támogatással és a nagycsaládosok autóvásárlási programjával kapcsolatban kívánnak informálódni. Sokan érdeklődnek még a Családi otthonteremtési kedvezmény bővítése, illetve a Jelzáloghitel-tartozás csökkentésének feltételei iránt is. Emellett számos megkeresés érkezett a Nagyszülői GYED-del kapcsolatban.

A babaváró támogatásnál fontos tudni, hogy ha a házaspárnak még nincs gyermeke, nem számít, ki hányadik házasságában él. Abban az esetben viszont, ha a házaspár valamely tagjának már van gyermeke, akkor a házastársak közül legalább az egyik félnek az első házasságát kell kötnie. A megözvegyülés miatt megszűnt korábbi házasság pedig nem számít első házasságnak.

Többen tették fel azt a kérdést is, hogy kik lehetnek jogosultak a babaváró támogatásra. A szabályok értelmében támogatásra minden olyan házaspár jogosult, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Fontos, hogy a biztosítási jogviszonyba beleszámít a hallgatói jogviszony is.

Gyakori kérdés volt az is, hogy pontosan mettől meddig lehet igényelni a babaváró támogatást. A babaváró támogatás igénylésére 2019. július 1-től 2022. december 31-ig lesz lehetőség a bankfiókokban.

Érkezett számos megkeresés azzal kapcsolatban is, hogy a külföldi biztosítotti jogviszony számít-e a CSOK igénybevételénél. A válasz az, hogy igen. 2019. július 1-je után pedig, ha a magyar állampolgárságú igénylő az uniós államokon kívüli, más külföldi államban szerzett biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, akkor azt is figyelembe veszik a CSOK igénylésénél.

Sokan kérdezték azt is, hogy hány gyermek után lehet igénybe venni a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást. 2019. július 1-je után már a második gyermeküket váró család is kérheti az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést.

Az új kormányzati támogatásokról a 1818-as telefonszámon és a csalad.hu oldalon is részletes tájékoztatást kaphatunk.

- Rosdy Tamás -

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.