Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

Vass Ádám - 2019. május 29. 9:07

Egy 2017-es kormányhatározatnak köszönhetően Dunaújvárosban is megrendezésre kerül a Szent Korona Nap, méghozzá június elsején, az evangélikus templomban.

Első alkalommal rendeznek városunkban Szent Korona Napot. A szervezők a Hun-Magyar Kultúráért Baráti Kör és a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közössége. Utóbbi már több Wass Albert felolvasó estet is szervezett a városban, képviselőjük, Kásás Margit pedig a következő programjukkal kapcsolatban elmondta, bár korábban is voltak előadásaik a Szent Koronáról, ez az első alkalom, hogy egy egész napos rendezvényt tarthatnak a témával kapcsolatban. A június elsején megrendezésre kerülő egész napos előadássorozatra az evangélikus templomban kerül sor, fővédnöke pedig dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára lesz. A program délelőtt tíz órakor kezdődik majd a Szent Korona másolatának fogadásával, majd dr. Dorkota Lajos megnyitó beszéde következik.

A bevezetőt Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója mondja el, fél tizenegytől pedig kezdődnek az előadások, elsőként Vesztergám Miklósé, aki az Első lépcsőfok a Szent Koronához címmel tart előadást. Komlóssy Zsuzsa a magyar szakrális ereklyékről beszél majd, Schmidt Irén pedig a koronázás szertartásrendjéről. Dr. Fehér András a Szent Korona kutatásainak új eredményeit osztja meg az érdeklődőkkel, végül pedig dr. Tóth Judit beszél majd a modernitásról és a Szent Korona tanról. Sára András, a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közösségének tagja elmondta, a Szent Korona ismeretterjesztésére 2017-ben hozott határozatot a kormány, melynek köszönhetően az ország különböző városaiban tarthatnak konferenciákat, így többek közt Piliscsabán, Tasson, vagy Dunaújvárosban. A Szent Korona másolatát Hummel Gizella ötvösművész készítette, a templomba érkezésében pedig a dunaföldvári cserkészek működnek közre. A konferenciával egy időben egy kiállítás is nyílik az evangélikus templomban, Szelényi Károly fotóművész képeiből, akinek nagyított, válogatott képeket készített a koronáról, új részleteket is megvilágítva munkájával.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!