Dunaújváros Hetilap

"Az Európai Parlamentben szívből gyűlölik a magyar kormányt" – Gulyás Gergely szerint erősödtek a magyar kormány pozíciói

doszerk - 2019. május 30. 14:34

A Fidesz néppárti tagságáról, a bevándorlásellenes politikai erők esetleges szövetségéről és Magyarország jövőbeni uniós megbüntetésének lehetőségéről kérdezte a PestiSrácok.hu Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a mai Kormányinfón, amelyen Varga Mihály pénzügyminiszter is tájékoztatást adott a gazdaságvédelmi akciótervről.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, amíg a Fidesz és a KDNP néppárti tag, addig az Európai Néppárt frakciójába fognak beülni a kormánypárti képviselők. Igaz, esélylatolgatásunkba, hogy idén decemberben is néppárti tag lesz-e a Fidesz, a miniszter nem kívánt jóslatokba bocsátkozni. “Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel és pártjával való közös frakciószövetségre csekély esélyt látok most, de ez azért van, mert a frakcióban vannak olyan tagok, akik ezt kizárják” – mondta a Miniszterelnökség vezetője. Kérdésünkre elárulta, a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárások politikai boszorkányüldözések. “Az Európai Parlamentben annyira gyűlölik a magyar kormányt, hogy politikai boszorkányüldözéseket folytatnak és azért gyűlölik szívből a magyar kabinetet, mert bevándorlásellenes, mert keresztény és mert védi a kereszténységet. Ilyen volt az előző parlament” – emlékeztetett Gulyás Gergely.

Matteo Salvini videóüzenetével és reményével, hogy az olasz belügyminiszter a Fidesszel együtt kíván dolgozni Gulyás Gergely kifejtette, Nyugat-Európa, az ottani politika olyan alapokon áll, hogy egyeseket nem tisztelnek. “Mi elutasítjuk azt és azokat, akik nem adják meg a tiszteletet országoknak, vezetőknek, eredményeknek” – fogalmazott.
Gulyás Gergelynek feltettük a kérdést, lesz-e brüsszeli bosszú, a bevándorlásellenesség miatt felgyorsulhatnak-e a jogállamisági, kötelezettségszegési eljárások Magyarország ellen. “Kötelezettségszegési eljárások tekintetében hazánk az unió legjobb harmadában van, ellenünk indult az egyik legkevesebb ilyen típusú eljárás. A jogállamisági eljárások politikai boszorkányüldözések. Az Európai Parlamentben annyira gyűlölik a magyar kormányt, hogy politikai boszorkányüldözéseket folytatnak és azért gyűlölik szívből a magyar kabinetet, mert bevándorlásellenes, mert keresztény és mert védi a kereszténységet. Ilyen volt az előző parlament” – szögezte le Gulyás Gergely. Hozzátette, Brüsszel szerint a jogállam minden olyan tagállamban tökéletes, ahol támogatják a bevándorlást, és minden olyan tagállammal baj van, amely bevándorlásellenes. “Ezek a támadások mindig lesznek, jogállami kérdésekben az Európai Parlament nem vehető komolyan” – egyértelműsítette a miniszter.

A tárcavezető az Európai Néppárttal kapcsolatban kifejtette, a Néppárt döntése, hogy milyen irányba indul el a jövőben.

    “A kérdés az, hogy merre fordul az Európai Néppárt. Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök is arra figyelmeztetett, hogy a Néppártnak nyitva kell hagyni a kaput a jobboldal irányába, a Néppártnak jobbra is nyitnia kell. Az Európai Néppárt 40 mandátumot veszített az előző választáshoz képest, ha ebből nem vonnak le nagy következtetéseket, akkor el fognak jelentéktelenedni. Mi nem engedünk abból, hogy bevándorlásellenesek vagyunk, hogy a kvóták ellen vagyunk, hogy a nemzetek Európáját képviseljük és hogy a keresztény kultúrát védjük. A Fidesz és a KDNP Magyarországon a mandátumok 60 százalékát megszerezte, miközben a Néppárt az Európai Parlament 25 százalékát teszi ki. Ez megfontolandó, amikor arról van szó, hogy kinek, kitől kellene tanácsot kérnie” – nyomatékosította Gulyás Gergely.

Az az erős felhatalmazás, amelyet a Fidesz-KDNP kapott az európai parlamenti (EP-) választáson, nagy segítséget nyújt az európai politikai vitákban – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, kötöttnek veszik a választóktól kapott mandátumot, így a nemzetek Európájában gondolkodnak, továbbra is bevándorlásellenes állásponton vannak, és csak olyan európai vezetőket támogatnak, akik szintén így gondolkodnak. Emellett a keresztény kultúra védelmét is a legfontosabb célok között tartják számon. Megerősítette a miniszter, hogy sem a néppárti, sem a szocialista csúcsjelöltet, vagyis sem Manfred Webert, sem Frans Timmermanst nem támogatják az Európai Bizottság élére. Weberről azt mondta, hogy megsértette a magyar választókat, Timmermansszal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, a kabinet Európában sem szeretné, hogy Soros alapíthasson kormányt.
Gulyás Gergely a Kormányinfón a tegnapi dunai hajókatasztrófáról is beszélt, kiemelve, hogy büntetőeljárás keretében vizsgálják a baleset körülményeit, egyúttal pedig a kormány nevében is őszinte részvétet nyilvánított a tragédiában érintett családoknak és a koreai népnek, a mentésben résztvevőknek pedig köszönetet mondott. “A kormány a legszigorúbb vizsgálatot kérte” – árulta el Gulyás Gerely.

-pestisracok.hu-

Vezető kép: Illyés Tibor/MTI

A rovat további hírei: Közélet

95 évesen is aktívan, az unokákért

95 évesen is aktívan, az unokákért

2024. már. 19.

Tündéri 95 éves szépkorú polgár ünnepelte születésnapját városunkban – Győri Sándorné, Julianna nénit a jeles alkalomból Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő látogatta meg otthonában. Julianna néni családja körében fogadta a jókívánságokat.

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!