Dunaújváros Hetilap

Illegális bevándorlás - A migránskártyák ellen emelt szót Szijjártó Péter az ENSZ-ben

doszerk - 2019. május 16. 15:44

A név nélküli bankátutalások az illegális bevándorlást és a terrorizmust segítik elő, ezért globális szinten lehetetlenné kell tenni mindenféle névtelen átutalást a bankrendszerben, Brüsszelnek és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának pedig azonnal abba kell hagynia a név nélküli bankkártyák osztogatását - hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

A név nélküli bankátutalások az illegális bevándorlást és a terrorizmust segítik elő, ezért globális szinten lehetetlenné kell tenni mindenféle névtelen átutalást a bankrendszerben, Brüsszelnek és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának pedig azonnal abba kell hagynia a név nélküli bankkártyák osztogatását - hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban, a tiltott pénzmozgások elleni nemzetközi együttműködés témájában elmondott ENSZ-felszólalásában.

Kifejtette: a világban két olyan illegális folyamat zajlik, amely komoly aggodalomra ad okot a globális biztonság tekintetében.

Egyrészt az illegális migrációs folyamatok, másrészt az illegális pénzáramlások, és "ez a kettő gyakran összekapcsolódik, hiszen az embercsempészet mára nagyon komoly nyereséget előállító iparággá vált". Az elmúlt években éves szinten - ENSZ-adatok szerint - mintegy hárommillió ember fizetett embercsempészeknek, és évente 2000 milliárd forintnak megfelelő bevételhez jutnak az embercsempész-hálózatok - mondta.

Szijjártó Péter kijelentette: Brüsszel és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is olyan programot indított, amelynek nyomán név nélküli bankkártyákat bocsátottak ki bevándorlók számára, és azokra körülbelül 7 millió eurót utaltak.

Azoknak ráadásul, akik a névtelen kártyákat megkapták, gyakorlatilag semmilyen iratot nem kellett felmutatniuk. Ez egy rendkívül veszélyes program, mert lehetővé teszi a terrorizmus finanszírozását az adófizetők pénzéből - közölte a külügyminiszter.

"Sajnos, ez a gyanú éppen Magyarországon bizonyosodott be, amikor a Terrorelhárítási Központ elfogott egy terroristát, aki az Iszlám Államhoz tartozott, húsz ember lefejezésében vett részt, Brüsszel, illetve az ENSZ jóvoltából pedig folyamatosan kapott támogatást egy név nélküli bankkártyára" - mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: a két szervezetnek a név nélküli bankkártyák osztogatásának leállítása mellett el kell számolnia azzal, hogy lehet-e tudni, kik állnak a számlák mögött, és mennyi pénz folyhatott el az adófizetők pénzéből a terrorizmus finanszírozására.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.