Dunaújváros Hetilap

Migránsok millió jöhetnek Európába a következő években családegyesítéssel

doszerk - 2019. május 24. 18:47

A családegyesítés a munkavállalás mellett az EU-ba történő bevándorlás második fő forrása, és jelentősége folyamatosan növekszik - írja az Origo.

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzése szerint a családegyesítés az illegális migráció legalizálásának leghatékonyabb módja. A kutatás a legfrissebb adatok alapján elsősorban Franciaországra és Németországra, az unió két meghatározó és nagymértékben érintett országára összpontosít. Mindkét esetben megvizsgálták a szinte észrevétlenül zajló, ám radikális társadalmi és kulturális változásokat eredményező gyakorlat következményeit.

2017-ben a 28 EU-s tagállamban 830.000 tartózkodási engedélyt adtak ki családi okokból (ami az összes engedély 26,5 százaléka), s ez 2016-hoz képest 6,3 százalékos növekedés. Az Eurostat, az unió statisztikai hivatala azt is állítja, hogy 10 nyugat-európai tagállamban a tartózkodási engedély kiadásának leggyakoribb oka a családegyesítés. Három tagországban, így Olaszországban, Spanyolországban és Belgiumban adják ki az összes családi indokú engedély felét.

Úgy tűnik, hogy ez a fajta migráció a bevándorló közösségek reprodukciójának és elzárkózásának legerősebb tényezője, mivel Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban folyamatos utánpótlást biztosít a Törökországból, Észak- és Nyugat-Afrikából, illetve az indiai szubkontinensről származó bevándorló közösségeknek.

A családegyesítéssel érkezők jellemző származási országai: Marokkó (67%), Törökország (41,5%), Brazília (37,7%), India (34,3%), Szíria (27,3%) és Irak (22,1%).

2016 márciusában a német kormány két évre felfüggesztette a kiegészítő védelemmel rendelkező migránsok családegyesítését, majd 2018 augusztusában újra engedélyezte a korlátozott védelmi státuszú menekültek családegyesítését, és mintegy 34 000 egyesülés iránti kérelmet nyújtottak be. Ezen gyakorlat általánossá tétele tehát nem más, mint az észrevétlen, legális, de demográfiai szempontból közép- és hosszú távon jelentős tömeges bevándorlás.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Franciaország több mint 520 000 tartózkodási engedélyt adott ki a családegyesítés indokával. Ha a jelenlegi tendencia továbbra is fennáll, ez azt jelenti, hogy az EU-ba a következő tíz évben csupán Marokkóból, Szíriából és Indiából majdnem 2 millió embert hoz majd be a családegyesítés jogi bűvészmutatványa. 

- origo.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.