Dunaújváros Hetilap

Novák: július elsejétől indul a családvédelmi akcióterv

doszerk - 2019. május 13. 11:50

Július elsején lép hatályba a hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Novák Katalin közölte, hogy a kormány tájékoztató kampányt indít ezen lehetőségek megismertetésére: a babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitelt, a jelzáloghitelek egy részének elengedését és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását kisfilmeken és plakátokon is bemutatják.

A harminc másodperces, figyelemfelkeltő kisfilmek hagyományos, kézzel készült animációk, amelyek a gyerekrajzok világába ágyazva jelenítik meg a legfontosabb információkat.
A támogatások részletei és az igénylés feltételei megtalálhatók a megújult csalad.hu oldalon is, amelyen egyébként további, a családokat érintő információk is elérhetők közérthető formában - tette hozzá.

Magyarországon a kormány családpolitikája a gyerekeket helyezi előtérbe, ezért segítik a fiatalokat, hogy annyi gyerekük lehessen, amennyit szeretnének és akkor, amikor szeretnék - hangoztatta Novák Katalin. A már gyereket nevelőket is támogatják, szeretnék könnyebbé tenné a gyerekneveléssel járó terheket - tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett: júliustól lehet igényelni - legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes kölcsön formájában - a babaváró támogatást, amely "soha nem látott módon" segíti a fiatalokat. A támogatás feltétele, hogy a feleség 18-40 év közötti legyen. A kölcsön az első gyerek születésekor azonnal kamatmentessé válik, és a törlesztést három évre fel is függesztik. A második gyerek születésekor újabb három évre felfüggesztik a törlesztést és a még fennálló tartozás harminc százalékát elengedik, a harmadik gyerek születésekor pedig a maradék tartozást teljes egészében leírják - sorolta.

Ugyancsak júliustól már használt ingatlan vásárlásához is felvehető a csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön, ráadásul ugyanakkora összegben mint az újhoz, azaz két gyerek nevelése vagy vállalása esetén tízmillió, három gyereknél pedig tizenötmillió forint hitel igényelhető - fűzte hozzá.

A családok a jelzáloghitelek elengedésének lehetőségével is élhetnek július elsejétől: a második gyerek születése esetén egymillió, a harmadiknál négymillió, minden további gyerek születésekor pedig egy-egymillió forintot írnak jóvá. Júliustól igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is: a már három gyereket nevelő vagy harmadik gyereküket váró családok két és fél millió forintos támogatást kaphatnak legalább hétszemélyes új gépkocsi vásárlásához - mondta el Novák Katalin.

Kitért arra is, hogy folyamatban van a bölcsődefejlesztési program, január elsejétől pedig bevezetik a legalább négygyerekes nők szja-mentességét és a nagyszülői gyedet is. Az államtitkár arra a felvetésre, hogy a brüsszeli kritikák miatt esetleg mégsem indul el a babaváró támogatás, azt válaszolta, ez nem fordulhat elő, de szeretnék megkapni az Európai Bizottság előzetes támogató véleményét is, amelyről február óta leveleznek a testülettel.

Előfordult már, hogy Brüsszel kifogásokat emelt a családtámogatások ellen, ezt szeretnék elkerülni, ezért kérik az előzetes támogatást, de egyelőre nem kapták meg. Ha Brüsszel nem adná meg a támogatást, akkor előfordulhat, hogy a "tervezettnél kedvezőtlenebb formában" tudna elindulni a támogatás - mondta az államtitkár.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.