Dunaújváros Hetilap

Politikai szereplővé lép elő a cenzúrázó Facebook

doszerk - 2019. május 16. 8:53

Politikai alapon tilthatta le a Facebook a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott lapok és hírportálok hirdetési fiókjait — jelentette ki a Magyar Nemzetnek Szánthó Miklós, a kiadót is magában foglaló Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke.

Míg a Facebook rendszeresen tilt le konzervatív értékrendű oldalakat és hozzászólásokat, sok esetben bejelentések után sem távolítja el azokat a bejegyzéseket, amelyek a miniszterelnök vagy más kormánypárti politikusok meg­gyilkolására buzdítanak.

Konkrét indoklás nélkül tiltotta le a Face­book a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott lapok és hírportálok hirdetési fiókjait, s nyilvánvaló, hogy az amerikai cég döntésének politikai, ideológiai okai vannak – olvasható a Mediaworks MTI-hez eljuttatott tegnapi közleményé­ben. Mint írták, a tiltás kiterjed egyebek mellett a Nemzeti Sportra, a Mindmegette.hu receptoldalra, valamint számos megyei és városi kiadványra is.

A Mediaworks a döntés miatt a közösségi oldalon nem politikai vonatkozású hírekre és tartalmakra sem tudja felhívni a figyelmet, ezért arra kéri az olvasókat, hogy kizárólag az eredeti internetes címeken keressék a tartalmakat.

– Félelmetes és hátborzongató érzékelni, hogy az a szellemi áramlat, amely eddig elviekben a szólás- és véleményszabadságról egy általános emberi alapjogként szónokolt, most politikai alapon ez ellen fordul – jelentette ki lapunknak Szánthó Miklós, a kiadót is magában foglaló Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnöke.

Szavai szerint az érzékenyítés és a politikai korrektség „alapelvei” nevében tiltanak le tartalmakat, és lehetetlenítik el, hogy az emberekhez eljussanak a hírek.

– Ezeket megpróbálják „álhírnek” beállítani, ami azonban valójában pusztán annyit jelent, hogy ez olyan hír, amely nem fér bele a liberális kánon alátámasztásának kontextusába.

Tehát igazából a Facebook által is alapelvvé tett politikai korrektség a legnagyobb „fake news”, mert politikai alapon foszt meg embereket a valóságról történő tájékozódástól – fejtette ki az elnök. Hozzátette: a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány – a Media­works tulajdonosaként is – minden eszközzel fel fog lépni a Facebook véleménydiktatúrája ellen, amely a „semlegesség értékességére” hivatkozva kriminalizál politikai álláspontokat.

– Az alapítvány célja ugyanis éppen a progresszív gyökerű hírhamisítás, dezinformálás és a politikai korrektség elleni fellépés, a nemzeti-polgári oldal megerősítése, hogy a valódi konzervatív-keresztény gondolat ugyanolyan érvényességgel lehessen jelen a közéletben, a virtuális térben is, mint a balliberális – hangsúlyozta Szánthó Miklós.

Figyelemre méltó, hogy a Facebook láthatóan kettős mércét alkalmaz a felületén megjelenő bejegyzésekkel kapcsolatban, azok politikai tartalmától függően. Míg jobboldali, konzervatív tartalmakat egyértelmű, világos indoklás nélkül tiltanak le, balliberális vagy egyszerűen a Fidesz–KDNP-kabinet ellen irányuló támadásokat és sokszor életveszélyes fenyegetéseket többszöri bejelentések ellenére sem távolítanak el.

Legutóbb Kovács M. Mária, a Soros-egyetem professzora Orbán Viktor halálát kívánta egy bejegyzésében. A történész a miniszterelnök washingtoni látogatása kapcsán közzétett erősen áthallásos üzenetében úgy fogalmazott: „Ha Kaczynski olyan ügyesen le tudott zuhanni…” Még ennél is brutálisabb, Orbán Viktor kivégzésére buzdító kijelentések voltak olvashatók néhány éve a Nie­dermüller Pétert (DK) is tagjai között tudó, Demokratikus Koalíció Nyíregyháza nevű Facebook-csoportban.

– A diktátorokat a világon a nép haragja ölte meg!!! Orbán most rajtad a sor!!! – állt az oldalon. Dániel Péter DK-szimpatizáns ügyvéd szintén arról értekezett a közösségi médiában, hogy „Orbán Viktor és aljas, fideszes bűntársai vagy lógni fognak, vagy a börtönben fognak megrohadni”, az MSZP több tagja és támogatója pedig a miniszterelnök halálával viccelődő mémeket osztott meg.

A Facebook még az „Az összes fideszes barmot falhoz állítani és ólmot nekik! Haljatok meg, minek éltek?” bejegyzéssel kapcsolatos panaszt is indokolatlannak tartotta. „Megvizsgáltuk a bejelentést, és úgy találtuk, hogy a hozzászólás nem sérti a közösségi alapelveket” – írták a bejelentőnek tavaly év végén.

- magyarnemzet.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.