Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Sajátos firkák

Molnár Emese - 2019. május 15. 8:29

Baráthné Markovics Zsuzsanna első önálló kiállítása nyílt meg az MMK folyosógalériában. Sajátos firkák című tárlatán ceruzával és szénnel készült alkotásai tekinthetők meg.

Zsuzsanna elmesélte, amikor óvodás volt a kislánya, jelezték neki, hogy rajzoljon otthon a gyermekkel, mert nem megy neki a finommotorika. Virágokat, fákat, házikókat alkottak, vagyis alkotott, mert mosolyogva hozzátette, általában egy idő után egyedül maradt az asztalnál. Aztán másfél évvel ezelőtt komolyabban kezdett foglalkozni a rajzolással, egyfajta hobbiként. Húzott néhány vonalat, és menet közben alakult ki a kép. A „firkákat” megosztotta a közösségi oldalon, és itt nagyon pozitív visszajelzéseket kapott, nemcsak az ismerőseitől. Itt adták neki azt az ötletet, hogy próbálkozzon szénnel is alkotni. Autodidakta módon, a maga tapasztalatai alapján sajátította el naptól napra a technikákat.

Először a női arcok érdekelték, később alakokat, dunaújvárosi épületet rajzolt meg. Mint mondta, nagyon sok inspirációt ad neki a zene, rengeteg Edda és Horváth Tamás dalt hallgat alkotás közben.

Az elmúlt időszakban mintegy hatszáz alkotást készített már, szinte mindegyik a kedvence. Van olyan kép, amelyet mindössze négy perc alatt alkotott meg, és van olyan is, amelyik a színezéssel együtt négy órát vett igénybe. Szeretné meg fejleszteni képességét, technikáját, de hogy a rajzolás milyen mértékben marad meg életében, az nagyban függ e kiállításon kapott visszajelzésekből. Vajon még komolyabban fog vele foglalkozni, vagy megmarad hobbiként? A tárlatot egy hónapig lehet megtekinteni az intézmény földszinti folyosóján.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!