Dunaújváros Hetilap

Újabb városalapítót köszöntöttek

Vass Ádám - 2019. május 21. 7:52

Soós Jánosné, Eta néni vasárnap ünnepelte kilencvenedik születésnapját. A jeles alkalomból hétfőn délelőtt Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester is felköszöntötte őt.

Keserédes születésnapi köszöntésben volt része Soós Jánosné, Eta néninek hétfőn délelőtt a Duna sori Idősek Otthonában. Keserű, mert családjából szinte már csak ő maradt, és édes, mert új családra is lelt az otthonban, akiknek körében megünnepelhette kilencvenedik születésnapját hétfőn délelőtt. A köszöntésre Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester is ellátogatott és tolmácsolta az önkormányzat jókívánságait Eta néninek, aki meghatódva vette át a virágcsokrot, az ajándékokat és fújta el a gyertyákat. Eta néniék hatan voltak testvérek, édesapja halála után nevelőotthonba került, ahol nyolc éves koráig lakott. Később nevelőszülők vették magukhoz, ahol nagyon jól érezte magát. Egy évig élt itt, majd Balatonfüredre került, ahol apácák nevelték tovább. Édesanyja és családja Hartán élt akkoriban, Eta néni is visszakerült a családjához, ahol együtt mezőgazdasági munka végzésével foglalatoskodtak.

1953-ban ismerkedett meg a férjével, aki görög származású volt. Egy lányuk született, akit sajnos egyedül nevelt fel, hiszen a gyermek édesapja visszament a hazájába. 21 évesen költöztek Dunaújvárosba. Eta néni dolgozott segédmunkásként az Építőknél, brigádvezetőként is a dunaújvárosi Vasműben, valamint nyolc évig a vasútnál. Munka mellett, nagyon sok társadalmi munkában is részt vállalt. Közben Dunaújvárosban megismerkedett második férjével, Soós Jánossal. Később egy unokája és egy dédunokája is született lánya révén. Szabadidejében mindig is szeretett verselni, verseket írni, melyeket a Batsányi úti gondozási központban rendezvények alkalmával sokszor elő is adott, majd később a Duna sori otthonban is, ahol elmondása szerint nagyon jól érzi magát.

A rovat további hírei: Közélet

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!