Dunaújváros Hetilap

A költségvetés négy százalékos növekedéssel számol

doszerk - 2019. június 17. 10:58

A költségvetési törvény minden évben a legfontosabb jogszabály, annak korai elfogadása mutatja az ország stabilitását. A büdzsé négy fő pillére a családok támogatásának növelése, a gazdaságvédelmi akcióterv, a tovább csökkenekő adók és a tovább bővülő biztonsági kiadások.

Családbarát költségvetésnek nevezte a jövő évi büdzsét Varga Mihály pénzügyminiszter. Az Országgyűlés elé benyújtott törvénytervezetből kiderül, hogy 2020-ban az idei összeghez képest 224 milliárd forinttal jut több a családoknak. A pénzügyminiszter ismertetése szerint a nemzeti össztermékhez képest Európában Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya, de a kormány további lépéseket tart szükségesnek. 2020-ban közel 2228 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar családok támogatására. Ez közel 224 milliárd forinttal magasabb az idei összegnél. Varga azt is közölte, hogy januártól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv összes intézkedése. Összefoglaljuk a költségvetés legfontosabb számait.

A babaváró hitelprogramra 20,2 milliárd, a nagycsaládosok autóvásárlására 10,5 milliárd, bölcsőde fejlesztési programra központilag 5 milliárd, az önkormányzatokon keresztül további 38,5 milliárd jut. Óvodaépítésre 27 milliárd, Erzsébet-táborokra 12,2, a négygyerekes anyák adómentességének finanszírozására 22 milliárd, családi adókedvezményre és első házasoknak járó támogatásra 312,6 milliárdot különít el a költségvetés. A lakásépítéshez köthető támogatások 296 milliárdot, a családtámogatási alap pedig további 660 milliárdot jelentenek a családoknak.

A költségvetési törvényből kiderül, hogy a nyugdíjbiztosítási alap kerete jövőre több mint 3587 milliárd forint lesz, 2010-hez képest a nyugdíjakra 840 milliárd forinttal több jut 2020-ban. A nyugdíjemelés meghatározásakor 2,8 százalékos fogyasztóiár-növekedést kell figyelembe venni. A nyugdíjprémium céltartaléka jövőre mintegy 20 milliárd forint lesz. A költségvetés öregségi nyugdíjra 2800 milliárdot, a nők korhatár előtti nyugellátására 286 milliárdot ír elő. Árvaellátásra 29 milliárd, özvegyi nyugellátásra 356 milliárd jut.

A kormány a jövő évi GDP-növekedést 4 százalékra tervezi, a háztartások fogyasztása 4,8 százalékkal emelkedhet. A foglalkoztatottak száma 1,3 százalékkal növekedhet 2020-ban, az átlagkereset 8,3 százalékkal emelkedik, az export 5,2 százalékkal, az import 5,4 százalékkal növekedhet. Az elmúlt évek kedvező fiskális és reálgazdasági folyamatainak köszönhetően a 2020-as költségvetési törvényjavaslatban a kormány 4 százalékos gazdasági növekedés mellett 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további csökkenésével – év végére 66,7 százalékra -, valamint 2,8 százalékos inflációval számol.

- Rosdy Tamás -

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.