Bakui győzelmével csoportja élén a magyar válogatott

doszerk - 2019. június 8. 21:20

A magyar labdarúgó-válogatott Azerbajdzsánban aratott 3-1-es sikerével csoportja élére ugrott az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttesének első két gólját a középhátvéd Willi Orbán szerezte, majd Mahir Madatov ugyan szépített a 70. percben, de a válogatottban most bemutatkozó Holman Dávid egy perccel később eldöntötte a három pont sorsát.
A magyarok hatodszor találkoztak az azeriekkel, mérlegük pedig hibátlan maradt a mostani sikerrel. Egy rossz sorozatot is lezártak, ugyanis legutóbb majdnem három éve, 2016 októberében győztek idegenben. A lettországi sikert követően két döntetlen mellett hatszor kikapott a nemzeti együttes vendégként.
Az E csoportban így most a magyaroknak és a világbajnoki ezüstérmes horvátoknak hat pontjuk van, de az egymás elleni összevetésben a márciusi budapesti győzelmük miatt a magyarok állnak jobban.
A válogatott jövő kedden Wales csapatát látja vendégül a Groupama Arénában.

Azerbajdzsán-Magyarország 1-3 (0-1
Baku, 8000 néző, v: Kevin Blom (holland)
gólszerzők: Madatov (70.), illetve Orbán (18., 53.), Holman (71.)
sárga lap: Hüszejnov (38.), Medvegyev (59.), illetve Szoboszlai (28.), Kleinheisler (67.), Németh (87.)

Azerbajdzsán: Szalahat Agajev - Makszim Medvegyev, Badavi Hüszejnov, Rahil Mammadov, Anton Krivocjuk - Richard Almeida, Gara Garajev, Dmitrij Nazarov (Rüfat Dadasov, 86.) - Mahir Madatov (Araz Abdullajev, 74.), Renat Dadasov (Agabala Ramazanov, 59.), Ramil Sejdajev

Magyarország: Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Willi Orbán, Baráth Botond, Korhut Mihály - Nagy Ádám, Kleinheisler László (Pátkai Máté, 72.) - Dzsudzsák Balázs (Németh Krisztián, 86.), Szoboszlai Dominik (Holman Dávid, 58.), Nagy Dominik - Szalai Ádám

I. félidő:

18. perc: a Dzsudzsák buktatásáért megítélt szabadrúgást maga a sértett végezte el a jobb oldalról, a beívelt labdát pedig a hosszú oldalon érkező Orbán fejelte közelről az azeri kapu jobb oldalába (0-1).

II. félidő:

53. perc: Dzsudzsák szögletét Szalai fejelte kapura az ötösről, Agajev védett, de a kipattanót Baráth a kapu felé kotorta, Orbán pedig szinte a gólvonalról passzolt a hálóba (0-2).
70. perc: a csereként beállt Ramazanov kapott jó kiugratást a bal oldalon, kapura lőtt, lövését Gulácsi a túloldalra ütötte, ott azonban üresen érkezett Madatov, és a hálóba passzolt (1-2).
71. perc: Kleinheisler gurította a labdát az üresen érkező Holman elé az azeri tizenhatos jobb sarkánál, a válogatottban most bemutatkozó játékos pedig a rövid felső sarokba lőtte azt (1-3). 

A mérkőzés előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek meg a kedden elhunyt svéd Lennart Johanssonról, aki 1990 és 2007 között volt az európai szövetség (UEFA) elnöke. 
Mindkét együttes játékosai nagy elánnal vetették magukat a küzdelembe, amelyet az első percekben inkább a kemény belépők, az adok-kapok jellemzett. A labda többet volt a magyaroknál, az azeriek leginkább a védekezés stabilitására koncentráltak, de egy-két alkalommal azért eljutottak Gulácsi kapujáig, veszélyeztetniük viszont nem sikerült.

A jég magyar szempontból a 18. percben tört meg, Orbán gólja pedig rákényszerítette a házigazdákat, hogy nyíltabb futballt játsszanak. Az azeriek ezt meg is tették, így több lehetőség és nagyobb terület nyílt a magyaroknak az ellentámadásokra, amelyek egyikéből Dzsudzsák lőhetett tisztán kapura, de Agajev védeni tudott.

A hazaiaknak egy szögletet követően volt nagy gólhelyzetük, azonban az ötös sarkáról nem tudták Gulácsi kapuja felé lőni a labdát. A félidő hajrájában némi zavart tudtak okozni az azeriek a magyar tizenhatosnál, gólt azonban nem szereztek.

Szünet után az első veszélyes támadást a magyarok vezették, Kleinheisler a befejezésnél fél méterrel a hazai kapu jobb oldala mellé lőtt 17 méterről. Néhány perccel később Dzsudzsák 25 méterről ellőtt szabadrúgását Agajev védte bravúrral, majd a szöglet után Kleinheisler próbálkozhatott 15 méterről, de az azeri kapus ismét hárított. A magyarok a kapujához szegezték az ellenfelet, egymás után végezték el a szögleteket, s az egyik sarokrúgás után Orbán duplázni tudott.

Ezután valamelyest megélénkült az azeriek játéka, s hamarosan szépíteniük is sikerült, de mindössze egy percig örülhettek, mert az újonc Holman Dávid góllal mutatkozott be a válogatottban. A hajrában a legnagyobb izgalmat az okozta, hogy Marco Rossit a holland játékvezető a 87. percben felküldte a lelátóra, gól azonban már nem született, a magyarok pedig megérdemelten vitték el a három pontot a bakui Bakcell Arénából.

"A vezető gólunk után egy kicsit sokat vártunk, az azerieknek voltak is lehetőségeik, de aztán a második félidőre úgy futottunk ki a pályára, ahogy kellett. Azt hiszem, 2-0 után már mi tudtuk irányítani a meccset" - értékelt a magyarok olasz szakvezetője, aki hozzátette, egyszer, vagy kétszer átlépte a technikai zóna vonalát. "A futball egy érzelemmel teli játék, nem a színházban, vagy egy teniszmeccsen vagyunk. A játékvezetőknek tudniuk kellene, hogy egy mérkőzésen a szövetségi kapitány is nagy nyomás, stressz alatt van, ezért előfordulhat, hogy átlépi a kijelölt zónát"
"Gratulálok a magyaroknak a győzelemhez és köszönöm a szurkolóinknak, hogy végig buzdítottak minket. Kissé idegesen kezdtünk, sokat szabálytalankodtunk, ezzel lehetőséget adtunk a magyaroknak a szabadrúgásokra, pedig tudtuk, hogy a rögzített szituációkból nagyon veszélyesek tudnak lenni" - mondta az azeriek horvát kapitánya, Nikola Jurcevic, aki az eredmény miatt csalódott, de a játékosai teljesítményével elégedett volt.

-MTI-

A rovat további hírei: Sport

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.