Dunaújváros Hetilap

Fejlesztés és energiatakarékosság

Molnár Emese - 2019. június 7. 8:53

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megújult Ercsiben a Napfény Óvoda. A támogatásból energetikai felújítást végeztek az intézményen, a szigetelés mellett új színt kapott az épület, kicserélték a régi ablakokat korszerű nyílászárókra, és napelemek is helyet kaptak az udvaron. Az elkészült projektet egy ünnepség keretében adták át, amelyen az óvodások kedves műsorral, versekkel és tánccal léptek fel.

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke előzményként elmondta, 2012-ben a kormány konszolidálta a megyéket, és forrást is biztosított számukra. A megyei közgyűlésünk az elmúlt 2,5 év során több mint 35 milliárd forintnyi fejlesztési támogatásról döntött, amelyek mind a megyéhez tartozó települések fejlődését szolgálják. Arról is szólt, hogy Ercsi különösen jól sáfárkodott a TOP-os források tekintetében, ugyanis kilenc győztes pályázatot adott be a döntéshozó megyei közgyűléshez. Ebből 814,5 millió forintot fordíthat turizmusfejlesztésre, munkába állást segítő programra, barnamezős beruházásra, kerékpárút építésre (ez is elkészült már), épület energetikai fejlesztés, helyi identitás-, és közösségfejlesztésre, tehát életminőséget és foglalkoztatást elősegítő fejlesztések valósulnak meg. Gratulált Győri Máté polgármesternek, köszönetet mondott a település sorsát aktívan segítő dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztosnak, dr. Dorkota Lajosnak, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának, akik a tervezést, a pályázat beadását, elnyerését segítették munkájukkal. Köszönettel szól dr. Simon László kormánymegbízottnak és a hivatalának, hogy gyors, szakszerű munkájukkal segítik a beruházások megvalósulását.

Ezen projekt jelentős energiamegtakarítást eredményez, a fenntartó részére költségmegtakarítást fog jelenteni. Ezek fontos dolgok, de számunkra a legfontosabb az, hogy az itt dolgozó óvodapedagógusok, munkatársak és a gyerekeknek méltó környezetben lehet mindennap- mondta dr. Molnár Krisztián.

Dr. Galambos Dénes, Dunaújváros és térségének ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztosa méltatta Ercsi jelenlegi városvezetésének munkásságát, kiemelve, hogy 2014 óta látványos fejlődésen ment keresztül a település, intézményei és közösségei terei, jól használják ki a forrásokat és a lehetőségeket. Beszélt arról is, hogy az épületek energetikai korszerűsítésével megtakarítást érhetnek el az érintett intézmények, amelyet visszaforgathatnak saját fejlesztésükre. Elkészült és hamarosan átadják az új kerékpárutat, ami egyébként az óvodába való biztonságos közlekedést is szolgálja. Dr. Galambos Dénes korábban a térség országgyűlési képviselőjeként támogatta a települések fejlesztéseit, fejlődését, de látható, hogy miniszterelnöki biztosként sem engedi el a választókerülethez tartozó települések kezét, segíti azokat munkájával. Mint mondta, egy éve kapta a megbízatást a miniszterelnöktől ezen feladatára, de most is felelősségének érzi, hogy a választókerülethez tartozó települések jól fejlődjenek. Kiemelte, jó az együttműködés azokkal a szervezetekkel, amelyek forrásokkal rendelkeznek, így például a megyei közgyűléssel, vagy például a kormányhivatallal az engedélyezések területén. Hozzátette, örül annak, ha olyan tevékenységről tudja tájékoztatni a miniszterelnököt, amelyet érdemes támogatni ebben a választókerületben.

Győri Máté, Ercsi polgármestere elmondta, ezen óvoda energetikai korszerűsítésére 75 millió forint TOP-os forrást nyert a településük, amely összeget 34,5 millió forint saját forrással egészített ki önkormányzatuk. Beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik segítik, hozzájárulnak fejlesztési céljaik megvalósításában.  

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.