Dunaújváros Hetilap

Folytatódhat az adócsökkentés, bővülnek az adókedvezmények

doszerk - 2019. június 16. 13:25

A munkát és jövedelmet terhelő adók mérséklése mellett az adókedvezmények bővítésével folytatódhat a közterhek enyhítése - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Varga Mihály szerint elsősorban a gazdasági növekedést támogató szolgáltatások adója csökkenhet a közeljövőben. Az adócsökkentési folyamat következő, már elfogadott elemei a szociális hozzájárulási adó és a kisvállalati adó mérséklése, és bővül a fejlesztési célú adókedvezmények hozzáférhetősége - tette hozzá. Megjegyezte, hogy Magyarországon a társasági adó már most a legalacsonyabb, a személyi jövedelemadó mértéke pedig a harmadik legalacsonyabb az EU-n belül.  

A miniszter a növekvő lakossági bizalom jeleként értékelte az új állampapír sikerét. Az érdeklődés olyan jelentős volt, hogy becslése szerint a forgalom az értékesítés második hetében is több száz milliárd forint lehetett. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az állampapírok iránti lakossági kereslet nem egyedülálló a világban, különösen ott nem, ahol a pénzügyi kultúra része az állampapírba fektetett megtakarítás. 

Varga Mihály a kibocsátást az államadósság szerkezetének átalakításával indokolta. A kormány - mint fogalmazott - 2010 óta az államadósság csökkentésének érdekében alakította át a gazdaságpolitika kereteit, de fontos szempontnak tekinti az államadósságon belüli devizaarány további mérséklését is. Nem mindegy az sem, hogy az ország külső hitelezőnek vagy a saját polgárainak az adósa, ezért más országok is bevett eszközként tekintenek a lakosságot célzó állampapír-kibocsátásra - hangsúlyozta. A tárcavezető arra számít, hogy az államadósság mértéke 2020 végére a GDP 67 százalékára eshet, és a következő években tovább csökkenhet.

Varga Mihály a gazdasági növekedést lendületesnek nevezte, és hangsúlyozta, hogy Magyarország az általános európai lassulás ellenére tudott bővülést elérni. A gazdaság bővülésének köszönhetően minden területre több pénz jut, így többek között az oktatásra, az egészségügyre, a közbiztonságra és a környezetvédelemre is - jelentette ki a pénzügyminiszter.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.