Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Hiánypótló kiállítás a múzeumban

Vass Ádám - 2019. június 6. 13:56

A paraszti társadalom felszámolásáról nyílt kiállítás az Intercisa Múzeumban. A tárlat azt az időszakot mutatja be, amikor a második világháború után szinte teljesen felszámolták hazánk agrártársadalmát.

Újabb vándorkiállítás érkezett városunkban, méghozzá a Sorfordítás - A paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962 címmel. A tárlat a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, és az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága által jöhetett létre az Intercisa Múzeumban. Fodor Endre, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának sajtófőnöke a csütörtök délelőtti kiállítás megnyitón elmondta, Dunaújváros már a huszonegyedik település, ahol bemutatják a tárlatot. A házigazda múzeum igazgatója, Farkas Lajos a megnyitón résztvevő diákokhoz fordulva elmondta, a kiállítás azt az időszakot mutatja be, amikor a kommunista rendszer elvette a földművesektől földjeiket, önállóságukat és belekényszerítették őket az állami termelőszövetkezetekbe.

A kiállítás megnyitóján részt vett Cserna Gábor, városunk polgármestere is, aki elmondta, hogy bár másfél évtized röpke idő egy nép történelmében, a kádári diktatúrának mégis elegendő volt ahhoz, hogy erőszakkal, megfélemlítéssel felszámolja a paraszti gazdaságokat, feldúlja hagyományos közösségeiket, évszázados tapasztalataik során kialakult életmódjukat, kultúrájukat.

- Elegendő volt ahhoz, hogy megfossza őket jogos tulajdonuktól. Elegendő volt arra, hogy szovjet mintára termelőszövetkezetekbe kényszerítse az apáik földjéhez mindennél jobban ragaszkodó családok ezreit. Ez hazánk népességének közel felét érintette, eredményeként a magyar társadalom utolsó önálló egzisztenciával rendelkező társadalmi csoportja a kommunista diktatúra kiszolgáltatottjává lett. Éppen ezért ez a kiállítás nemcsak hiánypótló, hanem maga a felkiáltójel. Felkiáltójel, mert óriási hiányok vannak történelmi ismereteinkben. Tudásunk hézagai attól függően mutatkoznak, hogy mely korszakban végeztük tanulmányainkat. A rendszerváltozás utáni generációk, mintegy igazságtételként, egyre több és több elhallgatott tényt tudhattak meg. Mertek beszélni a megfélemlített nagyszülők és szülők, a tényeket egyre bátrabban kimondó történelemtanárok.

- Az 1945 után, lábát külső segítséggel megvetett diktatúra célja az volt, hogy külső segítséggel megváltoztassa a magyar társadalmat. Eltörölje hagyományainkat, és olyan útra kényszerítsen minket, amely tőlünk idegen. Ma is látunk hasonló szándékot az Európai Unióban! Átalakítani, gyengíteni bennünket, azután pedig uralkodni rajtunk. Okos ember, aki nemcsak ismeri, de okul is nemzete történelméből, idejekorán felismeri a veszélyt, és megadja a megfelelő választ.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja is. Mint mondta, a bizottságnak az egyik első megemlékezése ez a vándorkiállítás, ami a magyarok jövőjéért dolgozó társadalmi csoport ellen elkövetett legsúlyosabb merényletet mutatja meg az érdeklődőknek, köztük azt is, ami Fejér megyében zajlott le 1945-1962 között. A diákok figyelmét felhívta arra is, hogy aki teheti, fordítson időt a nyári szünetben arra, hogy elmélyedjen a témában és ebben a viszontagságos korszakban, mivel fontos megemlékezni ezekről a tragédiákról, ezeket az emlékeket pedig tovább kell adnunk.

A kiállítás megnyitója után egy dokumentumfilmet is megtekinthettek a diákok és kísérőtanáraik, valamint Horváth Gergely Krisztián vezetésével egy rendhagyó történelemórán is részt vehettek.

A hagyományos paraszti társadalom felszámolásának emléket állító, a kényszerkollektivizálások történetéről szóló vándor tablókiállítás megtekinthető június 6. és június 30. között, keddtől péntekig 10 és 16 óra között az Intercisa Múzeumban.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!