Kimagaslóan sokan vezetnek ittasan és bódult tudatállapotban

doszerk - 2019. június 26. 11:02

Az elmúlt években csaknem négyszeresére emelkedett a bódult állapotban igazoltatott vezetők száma. A marihuána, az ecstasy, a herbál, az amfetamin és a kristály a legelterjedtebb szerek, amelyeket bódult állapotú sofőröknél kimutattak – hangzott el hétfőn a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Rigó Péter, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosa a műsorban elmondta, a felsorolt szerek között meglehetősen nagy a különbség, ráadásul mivel folyamatosan változik az összetételük, ezért igen nehéz meghatározni a hatásukat. A legtöbben a THC-t, vagyis a marihuánát fogyasztják, ami autóvezetésnél a reakcióidőt lassítja.

A kamionsofőrök serkentőkkel élnek

A távolsági kamionsofőrök serkentő szereket használnak az éjszakai vezetés miatt, azonban sokszor agresszívvá teszik őket. Amikor a szer kiürül a szervezetből, a sofőr depresszív hangulatba kerül, ekkorra elfárad és lelassul, aminek következtében sokkal nagyobb az esélye egy balesetnek.

Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője szerint minden jogi szankciónak akkor lehet visszatartó ereje, ha annak bekövetkezésére van reális esély. A büntető törvénykönyv kötelezően előírja az eltiltást az ittas és a bódult állapotban lévő vezetés esetére, azonban ezek nem örök életűek, és csak különös méltánylással lehet ettől eltérni. Sajnos a szankciók ellenére nagyon sokan vezetnek ittasan és bódult tudatállapotban.

Az ittasság felmérése sokkal egyszerűbb, mint a bódító hatású szeré, hiszen annál minden esetben csak egy anyagot kell keresni és kimutatni, és nem is annyira költséges. Azonban, ha a vezetési képességre hátrányosan ható szert kell keresni például egy előszűrés alkalmával, az minimum 5000 forintba kerül, és nehezebb is kimutatni, mert rengeteg fajta van belőle, így ezeket a méréseket nem tudják rutinszerűen elvégezni.

Van, amikor ránézésből megmondható, hogy az illető bódult állapotban van. Ilyen például, amikor az egyén viselkedése teljesen megváltozik. Érzéki csalódásai vannak, vagy képtelenség normális kontaktust létrehozni vele.

Az altatók és a nyugtatók használata nagy gondot jelent

A kimutatás bonyolult. Hetekig, de akár hónapig is eltarthat, amíg egy ismeretlen szert azonosítanak.

Óriási probléma még az altatók és a nyugtatók használata, amelyeket nagy mennyiségben fogyaszt a magyar társadalom, ráadásul legális, az orvos írja fel – magyarázta Rigó Péter.

Az eljárások számának megnégyszereződése mögött lehet akár a bódító hatású szerek használatának gyakorisága, de a rendőrség felderítési képességének javulása is. Az viszont biztos, hogy az állomány felkészítésére nagy hangsúlyt fektettek az elmúlt években – mondta Jámbor István.

-OPH-

A rovat további hírei: Sziréna

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

2024. ápr. 07.

Az internetes közösségi oldalakon, csoportokban terjedt el a hír, miszerint a felső Duna-parton mérgező eledeleket találtak, amelyek akár végzetesek is lehetnek a házi kedvencekre.

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

2024. ápr. 04.

Félmillió forint értékű berendezést lovasított meg az a férfi, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség emelt vádat. Hihetetlen, de még a két társa sem tudta, hogy éppen lopnak, értesült a DO.

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

2024. ápr. 03.

A nagy közösségi portálon élesített tájékoztató videóval jelentkezett a rendőrség – a cél egyértelmű: az úgynevezett "bankos" csalók üzelmeinek megakadályozása. Egy megosztás is sokat érhet!

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.