Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Forgó, két szálon

Molnár Emese - 2019. június 14. 15:02

Forgó címmel nyílt kiállítás Zsedrovits Enikő munkáiból a Bartók színház aulájában.

Enikő a Hírlap fotóriportere, ám a mostani tárlat anyag művészi sorozatot vonultat fel. Két szálon igyekezett bemutatni az állandóságot és az azt körülvevő változást. Az egyik egy pingpongasztal-sorozat. Ezt az asztalt látja ugyanis minden reggel, ha letekint Batsányi utcai otthonának erkélyéről. Azt próbálta megörökíteni, hogy már évtizedet óta ott van, de körülötte változik a világ. Akárcsak a fák esetében, amely a kiállítás másik központi témája. Ahol kinőnek a fák, ott is maradnak, nem mozdulnak el, csak a körülöttük lévő világ változik.

Azt gondolná az ember, hogy egy fotóriporter, aki eseményről eseményre siet, állandó nyüzsgésben, rohanásban van, a szabadidejében inkább leteszi az objektívet. Enikőnél viszont nem így van, hiszen mint mondta, pont ebben pihen meg a napi forgatag után. Hétvégén, vagy amikor hazaér, amikor hajnalban kel, szívesen előveszi a fényképezőgépét, megihleti őt a naplemente, a napnyugta. A családdal sokat járnak kirándulni, általában az erdei túrákat szeretik, és innen valók például a fás fotói. Enikő 18 évesen gondolkodott el először azon, hogy fotós szeretne lenni. Az élet ezután némi kitérőre vitte, ám öt-hat évvel ezelőtt tért vissza, azóta ténylegesen ezzel foglalkozik.

- Nagyon szeretek fotóriporterként dolgozni, ugyanakkor a művészeti vonala is nagyon tetszik. Nem tudom, hogy a jövőben melyik lesz erősebb. Most nyilván a szakmám, mert ezt csinálom reggeltől estig, és a művészetben pihenem ki magam - mondta mosolyogva Enikő.

A tárlatot Páhi-Fekete Noémi fotóművész nyitotta meg. Szerinte ez egy rendkívül meditatív anyag, ami az idő múlását mutatja be és a világban rejlő állandóságot. Úgy fogalmazott, ez a csendes, nyugalmat sugárzó kiállítás számára az időtlenségről és az idő múlásáról szól.

Érdekes volt az a választott „hangulatzene”, amely a megnyitót végigkísérte. Ugyanis ha már pingpongasztal, akkor miért ne lehetne a pingponglabda pattogása? Ez a monoton zaj a képeken látható pingpongasztal állandóságával függ össze. Enikő elmesélte, hogy a labdahangokat a DASE asztalitenisz egyesület edzésén rögzítette. A megnyitó műsorban Schneider Vilmos zenélt nagybőgőn, performanszában egy pingponglabdával.

Enikőnek ez már a második önálló kiállítása. Az elsőt is itt, a Bartók színház aulájában rendezték meg, amelynek szervezője, koordinátora Rohonczi István képzőművész. Rohó annak idején még tanította Enikőt a gimiben, ám mint mondta, már régen nem mester-tanítvány viszonyról van szó, hanem pályatársak, kortársak.

Enikő fotóriporteri munkáival tulajdonképpen nap, mint nap találkozhatunk, de szerettem volna egy lelki mélységeket bemutató tárlatot, hogy megismerhessék ezt az oldalát is. Mosolygós, tettre kész alkotó, de nehezen enged a belső területekre. Ám a mostani kiállítás anyagában, képeiben teljes feltárulkozás van, mélységes hitről, végtelen tiszta egyszerűségről, őszinte szeretetről tesznek tanúbizonyságot. Úgy érzem, hogy egy kicsit meditációs teremmé varázsolta a színház auláját- mondta Rohó a tárlattal kapcsolatban.

A színházi évadhoz igazodva, ez az utolsó kiállítás a szezonban, így Zsedrovits Enikő tárlatát szeptemberig lehet megtekinti a Bartók színházban.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!