Dunaújváros Hetilap

Magyarországon nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset

doszerk - 2019. június 25. 18:06

Pakson nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset, mert a két blokktípus tervezése teljesen más - mondta Kovács Antal kommunikációs igazgató a Paksi Atomerőműben tartott sajtóbejáráson.

A "Miért nem lehetne leforgatni Pakson a Csernobil című filmet?" - című eseményen Kovács Antal elmondta, hogy Pakson aktív és passzív, emberi beavatkozást nem igénylő rendszerek garantálják a biztonságos működést. Minden biztonsági rendszerből három van, a szakembergárdát pedig elkötelezett, motivált, magas biztonsági kultúrával rendelkező szakemberek alkotják - mondta.       Fontosnak nevezte, hogy az ország mit gondol arról az objektumról, ahonnan a hazai villamosenergia-termelés fele származik, ezért hívják fel a figyelmet arra, hogy a paksi és a csernobili atomerőművek között milyen tervezési, műszaki különbségek vannak.

Kiemelte: a paksi atomerőműben olyan biztonsági rendszerek vannak, amelyek az esetleges emberi hibákat kiküszöbölik. A paksi létesítmény biztonsági szempontból is a világ legjobb erőművei között teljesít - mondta, hozzátéve: a Csernobilról készült film kapcsán fontosnak tartották mindezt elmondani, a különbségeket hangsúlyozni, "nem kisebbítve Csernobil felelősségét".
Kovács Antal elmondta, hogy minden döntést alapos körültekintés és a biztonsági szempontok elsődlegessége mellett hoznak meg a biztonsági igazgatóság belső, valamint a nukleáris hatóság külső kontrollja mellett. 

 "Ha komolyan gondoljuk a globális felmelegedés elleni harcot, akkor minden szén-dioxid-kibocsátás mentesen termelő egységre szükség van. Mi ezt nagyon nagy biztonsággal, előre tervezhetően és nagyon olcsón tudjuk megtenni" - fogalmazott. 

A kommunikációs igazgató szerint az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy az atomerőmű tevékenységével az emberek többsége elégedett, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a megújuló energiaforrások előtérbe kerültek. Az egyes energiaforrások megítélése szempontjából elengedhetetlennek nevezte a hiteles tájékoztatást. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyitott, bárki meglátogathatja, ezzel a lehetőséggel évente 30-40 ezer ember él - mondta.
A Miért nem lehetne leforgatni Pakson a Csernobil című filmet? című eseményen részt vevő 32 újságíró megtekintette a karbantartó és gyakorló központot, a védett vezetési pontot, jártak a blokkvezénylőben és a látogató folyosóról megtekintették a reaktorcsarnokot.

A paksi atomerőmű négy blokkja tavaly 15 733,2 GWh (gigawattóra) villamosenergiát termelt a 2017-es 16 097,7 MW-ot követően, így a bruttó hazai villamosenergia-előállítás felét biztosította.

-MTI-
 

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.