Dunaújváros Hetilap

Orbán: ne a brüsszeli bürokraták határozzák meg az EU jövőjét!

doszerk - 2019. június 14. 12:17

Nem lényegtelen, de másodlagos kérdésnek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Kossuth rádiónak péntek reggel adott interjúban, hogy melyik európai pártcsaládhoz tartozik a jövőben a Fidesz. Hangsúlyozta, nem szabad, hogy brüsszeli bürokraták határozzák meg az Európai Unió jövőjét.

Ezek a csoportosulások is alakulnak - fogalmazott a pártcsaládokról, hozzátéve: nem lehet lecövekelni egyetlen helyre, mert akkor kiszolgáltatnák magukat az európai politika változásainak. A magyar érdekkel összhangban kell helyet foglalnia a Fidesznek az európai színtéren - jelentette ki Orbán Viktor.

Jelezte: a Fidesznek nincs helye egy olyan közösségben, amelyik bevándorláspártivá válik, elfeledkezik keresztény gyökereiről, nem tiszteli a nemzeteket, a brüsszeli bürokraták foglyává lesz. 
Közölte, megpróbálják korábbi formájában megtartani az Európai Néppártot, amely Helmut Kohl pártjaként tisztelte a nemzeteket, fontosnak tartotta a kereszténységet, mindig is figyelembe vette a közép-európaiak érdekeit, ugyanakkor gazdaságilag rendkívül dinamikus Európai Uniót eredményezett, amely abban a formájában "jó és hasznos volt Magyarország számára".

Orbán Viktor arról beszélt, hogy az uniós vezetői posztok elosztásánál a visegrádi államok érvényesíteni fogják saját szempontjaikat. Kiemelte: a politikában a fontos dolgoknál az erő számít, ennek alapját pedig az adott állam és érvei súlya adja, e két területen pedig jól áll Közép-Európa. Hangsúlyozta: a V4-ek kereskedelme Németországgal jóval nagyobb, mint Franciaországé, "egy meghatározó országcsoportról beszélünk", "az európai gazdasági növekedés motorja jelenleg Közép-Európa".

Kell olyan vezetőnek lennie Közép-Európából, európai szinten is, aki ezt az önbizalmat, erőt, jövőre vonatkozó optimista világlátást megtestesíti, és olyan vezetőket tudunk csak támogatni Közép-Európán kívülről, akik tisztelik Közép-Európát, nem néznek le bennünket - fogalmazott Orbán Viktor. Korainak nevezte, hogy konkrét személyi javaslatokról nyilatkozzanak, de hangsúlyozta, nem szabad európai vezető posztra jelölni olyan embert, aki korábban részt vett vagy élen járt "valamelyik tagállam megtámadásában".

Egy széles listával kell menni, hogy utána meg tudjunk egyezni - jelentette ki, majd közölte, lát esélyt arra, hogy egy-két héten belül megállapodás szülessen e kérdésben. A miniszterelnök elmondta: az unió jövőjével kapcsolatban részletkérdésekben tér el a visegrádi államok álláspontja egymásétól, "irányszabó" kérdésekben nem. Saját uniós vállalásai között említette, hogy csak a migráció megállítás mellett egyértelműen hitet tevő dokumentumokat és személyeket támogatnak, hogy "meg kell adni a tiszteletet a nemzeteknek", valamint, hogy a keresztény kultúráról nem szabad megfeledkezni.

A tagállamok gazdaságpolitikai függetlenségét tiszteletben kell tartani, tehát nem lehet ráerőszakolni egységes gazdaságpolitikát egymástól rendkívüli mértékben különböző országokra - hangsúlyozta Orbán Viktor, elutasítva, hogy brüsszeli bürokraták alakítsák a magyar költségvetést vagy adórendszert. Magyarországnak megvannak a saját érdekei, és csak magyarok tudják megmondani, mi jó Magyarországnak, és mi nem - hangsúlyozta. Szívesen, de addig működnek együtt partnerekkel, amíg az az ország érdekeit szolgálja - fűzte hozzá.

A háromtagú néppárti bizottságról szólva a miniszterelnök úgy nyilatkozott, egyenrangú félként tárgyalnak velük, a kérdés az lesz, melyik fél mit akar, és összeegyeztethetőek-e a célok.
A jövő évi költségvetési javaslat kapcsán Orbán Viktor megemlítette: reális az alapja annak a kialakult érzésnek, hogy a dolgok tulajdonképpen jó irányba mennek az országban, hiszen egyre több a munkahely, felfelé kapaszkodnak a bérek, a gazdaság teljesítménye pedig reménykeltő. Hozzátette, ilyenkor meg kell védeni, amit elértünk, ennek részeként csökkentve a gazdaságot fenyegető kockázatokat. 

A számunkra legfontosabb kereskedelmi nyugat-európai gazdaságok fejlődési üteme lassul, amire a kormányzat az adócsökkentést és növekedéstámogató lépéseket egyaránt tartalmazó gazdaságvédelmi akciótervvel adott választ - fejtette ki. Orbán Viktor a kormányzati politika céljaként a családok megerősítését jelölte meg, aminek előfeltétele a gazdasági fejlődés védelme.
A dunai hajókatasztrófáról szólva a miniszterelnök azt mondta, azért rázta meg ennyire az országot az eset, mert "akik meghaltak, azok a vendégeink voltak". Egyeztetni fognak dél-koreai partnereikkel arról, milyen emléket állítsanak az áldozatoknak - jelezte.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

95 évesen is aktívan, az unokákért

95 évesen is aktívan, az unokákért

2024. már. 19.

Tündéri 95 éves szépkorú polgár ünnepelte születésnapját városunkban – Győri Sándorné, Julianna nénit a jeles alkalomból Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő látogatta meg otthonában. Julianna néni családja körében fogadta a jókívánságokat.

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!