Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szent Korona Nap Dunaújvárosban

Vass Ádám - 2019. június 1. 17:52

Első alkalommal került megrendezésre városunkban a Szent Korona Nap. Az evangélikus templomban tartott előadássorozaton hazánk legfontosabb jelképéről tudhattak meg mindent az érdeklődők.

A magyar nemzet legértékesebb szimbólumáról tartottak egész napos előadássorozatot szombaton az evangélikus templomban. Az első dunaújvárosi Szent Korona Nap tíz órakor kezdődött Selmeczi Géza evangélikus lelkész áldásával, majd pedig dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára szavait tolmácsolta, aki az esemény fővédnöke is volt egyben. Üzenetében elmondta, örömmel fogadta a fővédnökséget, hiszen minket, magyarokat összeköt a Szent Korona, ami mindannyiunk számára egy jelkép, és amiről évtizedekig elhallgatták az információkat, nem tanították az iskolákban sem, ezért köszönet illeti a szervezőket, hogy a nemzet jelképéről beszélnek egy egész napos előadássorozaton keresztül. Cserna Gábor polgármester nevében Lőrinczi Konrád önkormányzati képviselő köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, a városvezetés nagy tisztelettel mond köszönetet a szervezőknek, a Hun-Magyar Baráti Körnek és a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közösségének, közülük is személy szerint Kásás Margit és Sára András főszervezőknek.

- Nincs még egy nemzet a Földön, amely egyetlen nemzeti ereklyéjének akkora jelentőséget tulajdonítana és olyannyira tisztelné, mint mi magyarok a Szent Koronát. A Szent Korona a szuverén, keresztény magyar állam jelképe. A Magyar Szent Korona a magyar történelem legbecsesebb emléktárgya, a legrégebben használt, mind a mai napig épségben maradt királyi fejék Európában. A Magyar Szent Korona csaknem ezer esztendeje tartozik hozzá történelmünkhöz, mellyel 55 királyunkat koronázták meg. Ez a jelkép fogja össze egy nagy egységgé a magyar államot és a magyar nemzetet.

 

Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A bevezetőt Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója mondta el, aki a korona múltjának fontos eseményeit emelte ki és hangsúlyozta, a Szent Korona történelmünket, kultúránkat, a kereszténységet és magát a magyar földet jelképezi mindannyiunk számára. Ekkor megérkezett a Szent Korona másolata is, ami Hummel Gizella ötvösművész alkotása, valamint láthatóak voltak  Szelényi Károly fotóművész képei is, aki nagyított, válogatott képeket készített a koronáról, új részleteket is megvilágítva munkájával. Az előadások nem sokkal fél tizenegy után kezdődtek, elsőként Vesztergám Miklós érkezett, aki az Első lépcsőfok a Szent Koronához címmel tartott prezentációt. Komlóssy Zsuzsa a magyar szakrális ereklyékről beszélt, Schmidt Irén pedig a koronázás szertartásrendjéről. Dr. Fehér András a Szent Korona kutatásainak új eredményeit  tárta a hallgatóság elé, végül pedig dr. Tóth Judit beszélt a modernitásról és a Szent Korona tanról.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!