Dunaújváros Hetilap

Benkő: képesnek kell lennünk megvédeni a békét

doszerk - 2019. július 19. 8:08

A magyar haderőfejlesztés kapcsán nem háborúra készülünk, hanem arra, hogy képesek legyünk megvédeni a békét; szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az elsődleges - jelentette ki a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor a Zala Megyei Kormányhivatalban tartott előadásában a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program kapcsán arról beszélt, hogy olyan új világrend van kialakulóban, ami tele van kihívásokkal, kockázatokkal és fenyegetésekkel. A délszláv válság vagy az Ukrajnában zajlott események is mutatják, hogy a közvetlen szomszédságunkban is milyen gyorsan képes kialakulni egy új helyzet, ami egészen más hadviselést jelent - mutatott rá. Megjelent a "hibrid hadviselési forma", ami nemcsak a katonákra, az országra, de a közigazgatásra, a működésre is ki tudja terjeszteni a hatását, vagyis ma már a kibertérben is zajlanak hadműveletek - mondta a miniszter.

A 21. század egyik komoly kihívásának nevezte az informatikai rendszerekre leselkedő veszélyeket, ezért ezen a területen nem elég folyamatosan lépést tartani, de elébe is kell menni a veszélyeknek. Mindemellett azonban szükség van a hagyományos eszközök fejlesztésére is, hiszen a NATO-doktrína alapján "elrettentést kell alkalmazni", mert "az erőssel tárgyalnak, a gyengének parancsolnak". A biztonságra veszélyt jelentenek jelenleg az észak-afrikai, közel-keleti, ázsiai instabil államok, vagy a 2015-ben kicsúcsosodott migrációs hullám. "Nem véletlenül küldünk évente több mint 2000 katonát békemissziós feladatokra", hogy ott teremtsenek élhető világot az embereknek, ahol születtek, ahol élnek - jegyezte meg. A NATO két veszélyeztetettségi irányt jelöl meg, kelet felől Oroszországot, délről pedig az instabil afrikai, ázsiai, közel-keleti államokat, ami az illegális migrációt is magába foglalja. Magyarország számára a déli fenyegetettség az elsődleges, a Nyugat-Balkánon ugyanis még ma sincs béke, de NATO-tagként a balti államok, mint szövetségeseink biztonsága is fontos.

MTI-fotó (Máthé Zoltán felvétele)

Közép-Európa biztonságának megteremtése kiemelkedő feladat számunkra, ezért is kezdtük el a visegrádi négyekkel közösen a közép-európai hadosztály felállítását és regionális műveleti erő létrehozását, amihez a NATO-n kívüli országként Ausztria is csatlakozik - mondta Benkő Imre. A honvédelmi tárca vezetője arról is beszélt, hogy Magyarországnak szüksége van "korszerű, modern, ütőképes honvédségre" - erről szól a haderőfejlesztési program -, de egy ország biztonságát nemcsak a katonák és a fegyverek erejével kell megvédeni, a kereteket a területi védelmi igazgatással kell kialakítani. A kormány döntése alapján a honvédelmi tárca jövőre is kiemelt költségvetési támogatást kap, az ideihez képest 103 milliárd forinttal többet, ami így meghaladja a 616 milliárd forintot. A korábbi években a tervezettnél mindig többet fordíthatott honvédelemre az ország, aminek köszönhetően 2024-re lépésenként elérjük a NATO-vállalásként elvárt, a GDP két százalékában meghatározott mértéket - emelte ki a miniszter.

Kitért arra is, hogy a haderőfejlesztési program két részre tagolódik: a középpontjában a katona áll, a másik része pedig a technika. "Meg kell becsülni azokat az embereket, akik a haza érdekében szolgálatot látnak el", ezért is hajtottak végre 2015-ben a katonáknál, idén pedig a honvédelmi alkalmazottaknál jelentős illetményfejlesztést, de további emelésekre is szükség van. Benkő Tibor beszámolt arról, hogy szerdán Londonban tárgyalt a brit védelmi miniszterrel, egyebek mellett arról, hogy az Európai Unióból való kilépésük után miként gondolkodnak Európa védelmében való részvételükről. A tárgyalásokon elhangzott: a britek kérik, hogy továbbra is részt vehessenek ezekben a feladatokban, ahogy jelenleg is vannak békefenntartóik a Nyugat-Balkánon. A miniszter szerint sokat tanultunk a britektől: az önkéntes tartalékos rendszer mintáját - amelyben ma már 8700 ember vesz részt -, vagy a kadétképzést, amelyben a honvéd középiskolákból kikerülők mintegy 50 százaléka tanul tovább vagy folytatja katonaként.

A haderőfejlesztés technikai oldaláról beszélve Benkő Tibor kiemelte, hogy 20 könnyű helikoptert vásárolt az elmúlt években a Magyar Honvédség, 16 nagyobb teljesítményű beszerzése is folyamatban van, így korszerűbb, jobban felszerelt helikopterei lesznek Magyarországnak, mint a sokáig irigyelt német vagy osztrák haderőnek. A hazai fegyvergyártás fejlesztésével az a szándék, hogy a katonák, a rendőrök, a büntetés-végrehajtásnál vagy a NAV-nál dolgozók a magyar piacról beszerzett fegyvereket használjanak. A hazai hadiipar képes pisztolyokkal, géppisztolyokkal, gépkarabélyokkal és mesterlövő fegyverekkel ellátni az országot. A miniszter említést tett arról is, hogy szükség van olyan jogszabályra, ami a cégekkel egyeztetve lehetővé teszi a dolgozóknak, hogy tartalékos honvédnak jelentkezzenek, de ez semmilyen hátránnyal ne járjon a munkahelyükön. Szeretnének a jelenlegi egyetlen honvéd középiskola mellett az országban további nyolc-kilenc hasonló intézményt is létrehozni, hogy a honvédelmi nevelés is minél inkább része legyen a társadalomformálásnak.

(MTI)

A rovat további hírei: Közélet

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.