Dunaújváros Hetilap

Megújul a mozi!

Molnár Emese - 2019. július 16. 16:49

Az önkormányzat egy sikeres pályázatnak köszönhetően forrást nyert a Dózsa Mozicentrum felújítására. Az épület kívül-belül megszépül, a jelenlegi munkafolyamatokról bejárást tartottak ma délután.

Június közepén kezdte meg a kivitelező a Dózsa Mozicentrum felújítását. Cserna Gábor polgármester és Izsák Máté, az 5-ös számú választókörzet képviselője bejárást tartott ma a mozi vezetőivel, és a kivitelező képviselőivel, hogy személyesen is megnézzék, hol tartanak a munkálatok.

A kivitelező első körben a bontást végzi. Alátámasztották már több helyen a födémet, a mennyezetet, és a napokban kerül sor az acélszerkezetek bontására ott, ahol újakat építenek. Korszerűsítik a villamoshálózatot, a vízvezeték hálózatot és a fűtéshálózatot. A mozi nagytermében és emeletén is kiszedték már az összes régi széket, helyükre újak kerülnek. A vászon még ott van, ennek levételéhez állványra lesz szükség.

Szétbontották a korábbi mosdókat. Szinte elemeire szedték már az emeleti galériát is. Ez a helyiség átlátható lesz a bejárat felől, és funkciójában is változik majd. Verasztó Sándor, a Dózsa Mozicentrum ügyvezetője vázolta, hogy a galéria klubban megszűnik a terem U-alakú szerkezete, mozgatható mobilfal lesz az előcsarnok felőli oldalán, így rendezhetnek itt koncerteket, zártkörű konferenciákat, születésnapi zsúrokat, vetítő teremként is használható, nyitott térként pedig akár kávézóként is üzemelhet.

Bővülni fog a nézőtér is. A kamarateremben például volt korábban egy vizesblokk, amit most teljesen elbontanak, és ennek területével lesz nagyobb, több az ülőhelyek száma is. A nagyteremben is változik a székkiosztás. Egy-másfél méterrel előrébb jön a vászon, és egy felhúzható vásznat épít a kivitelező. Ez azt jelenti, hogy bővülni fog a színpad mérete is (amit a felhúzott vászon mellett ki lehet használni).

Mivel műemlékről van szó, vannak kötelezően megmaradó arculati elemek. Például a bejárati csarnok mennyezete. Védettek a burkolatok, hiszen mind eredeti. A külső hibás kőlapokat cserélik, de olyanra, mint amilyen az eredeti tervekben is van.

A felújítás idejére nem hagytak minket mozi nélkül, ugyanis ideiglenesen a Dunaújvárosi Egyetem A épületének nagyelőadójában várják a vendégeket a legújabb szuperfilmekkel. Mint azt Verasztó Sándor elmondta, mozi szempontjából elégedettek a hellyel, a kiépítést követően azt tapasztalták, hogy felveszi a versenyt más mozitermekkel, sőt, bizonyos tekintetben még előnyösebb is. Hozzátette, a vendégek és ők is elégedettek vele, gyönyörű kép- és hangminőséget produkál a technológia.

Cserna Gábor polgármester kérdésére, hogy miben tudna segíteni az önkormányzat ebben az időszakban, Verasztó Sándor azt mondta, az üzemeltetés működik, de majd a visszaköltözésben számítanának elsősorban logisztikai segítségre. 

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.