Dunaújváros Hetilap

Megújul a mozi!

Molnár Emese - 2019. július 16. 16:49

Az önkormányzat egy sikeres pályázatnak köszönhetően forrást nyert a Dózsa Mozicentrum felújítására. Az épület kívül-belül megszépül, a jelenlegi munkafolyamatokról bejárást tartottak ma délután.

Június közepén kezdte meg a kivitelező a Dózsa Mozicentrum felújítását. Cserna Gábor polgármester és Izsák Máté, az 5-ös számú választókörzet képviselője bejárást tartott ma a mozi vezetőivel, és a kivitelező képviselőivel, hogy személyesen is megnézzék, hol tartanak a munkálatok.

A kivitelező első körben a bontást végzi. Alátámasztották már több helyen a födémet, a mennyezetet, és a napokban kerül sor az acélszerkezetek bontására ott, ahol újakat építenek. Korszerűsítik a villamoshálózatot, a vízvezeték hálózatot és a fűtéshálózatot. A mozi nagytermében és emeletén is kiszedték már az összes régi széket, helyükre újak kerülnek. A vászon még ott van, ennek levételéhez állványra lesz szükség.

Szétbontották a korábbi mosdókat. Szinte elemeire szedték már az emeleti galériát is. Ez a helyiség átlátható lesz a bejárat felől, és funkciójában is változik majd. Verasztó Sándor, a Dózsa Mozicentrum ügyvezetője vázolta, hogy a galéria klubban megszűnik a terem U-alakú szerkezete, mozgatható mobilfal lesz az előcsarnok felőli oldalán, így rendezhetnek itt koncerteket, zártkörű konferenciákat, születésnapi zsúrokat, vetítő teremként is használható, nyitott térként pedig akár kávézóként is üzemelhet.

Bővülni fog a nézőtér is. A kamarateremben például volt korábban egy vizesblokk, amit most teljesen elbontanak, és ennek területével lesz nagyobb, több az ülőhelyek száma is. A nagyteremben is változik a székkiosztás. Egy-másfél méterrel előrébb jön a vászon, és egy felhúzható vásznat épít a kivitelező. Ez azt jelenti, hogy bővülni fog a színpad mérete is (amit a felhúzott vászon mellett ki lehet használni).

Mivel műemlékről van szó, vannak kötelezően megmaradó arculati elemek. Például a bejárati csarnok mennyezete. Védettek a burkolatok, hiszen mind eredeti. A külső hibás kőlapokat cserélik, de olyanra, mint amilyen az eredeti tervekben is van.

A felújítás idejére nem hagytak minket mozi nélkül, ugyanis ideiglenesen a Dunaújvárosi Egyetem A épületének nagyelőadójában várják a vendégeket a legújabb szuperfilmekkel. Mint azt Verasztó Sándor elmondta, mozi szempontjából elégedettek a hellyel, a kiépítést követően azt tapasztalták, hogy felveszi a versenyt más mozitermekkel, sőt, bizonyos tekintetben még előnyösebb is. Hozzátette, a vendégek és ők is elégedettek vele, gyönyörű kép- és hangminőséget produkál a technológia.

Cserna Gábor polgármester kérdésére, hogy miben tudna segíteni az önkormányzat ebben az időszakban, Verasztó Sándor azt mondta, az üzemeltetés működik, de majd a visszaköltözésben számítanának elsősorban logisztikai segítségre. 

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.