Folytatni a megkezdett munkát!

Molnár Emese - 2019. július 17. 8:02

Új főigazgatója van a Dunaújvárosi Szakképzési Centrumnak. A vezetői feladatok ellátásával öt éves időtartamra Pocsainé Varga Veronikát bízta meg az illetékes minisztérium.

Pocsainé Varga Veronika eddig a Lorántffy Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium vezetője volt, ebben az iskolában kezdte tanári hivatását is.

- Bizonyos szinten egy véletlen sodort a pedagógusi pályára. A tanítási gyakorlat alatt erősödött meg bennem, ott döntöttem el, hogy tényleg ezt szeretném csinálni. Szakmai munkámat a Lorántffyban kezdtem, mint informatika tanár. Tovább képeztem magam, közben megszereztem a közgazdaságtan tanári végzettséget, és ezt a két tantárgyat tanítottam- idézte fel a főigazgató.

Először óraadó volt, majd tanár, osztályfőnök, különféle munkacsoportok irányítója, később a közoktatás-vezetői szakvizsga megszerzése után nevelési igazgató-helyettes, majd tagintézményvezető.

- A feladatok mindig megtalálják az embert, és ha az ember úgy érzi, alkalmas a feladat kipróbálására, akkor beleáll. Az embert mindig várják a kihívások, engem pedig az motivál, hogy megfeleljek az új lehetőségeknek- mondta Pocsainé Varga Veronika.

Július 1-től a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója lett, irányítása alá hét tagintézmény került, a Rudas, a Kereskedelmi, a Bánki, a Lorántffy, a Dunaferr, a Hild, valamint a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér középiskola.

- Természetesen teljesen más ez a feladat. Eddig egy tagintézmény szemszögéből láttam bele a centrum életébe, de szerintem ez egy jó dolog, hiszen így tudom, hogy amit elvárok a tagintézmények vezetőitől, az milyen szinten valósítható meg- ismertette a főigazgató, hozzátéve, bár az új munkakör nem tartalmaz kötelező tanítási órákat, szeretné megtalálni a módot arra, hogy a diákok között lehessen oktatóként is.

A célkitűzések, tervek között említette, hogy egyrészt folytatni kell a megkezdett munkát, másrészt fontosnak tartja, hogy megfeleljenek azon elvárásoknak, amiket a szülők, a gazdaság, a város és térség, mint lakókörnyezet támaszt feléjük. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum tagintézményei széles képzési palettát kínálnak a továbbtanulás előtt állóknak. Húsz szakmacsoportban és harminchat ágazatban mintegy százhúsz képzést ajánljanak a diákok és a felnőttek számára. Nemcsak nappali oktatásra, hanem felnőttképzésre, felnőttoktatásra is lehetőség van.

- Fontos, hogy a pályaválasztásnál jelen legyünk az általános iskoláknál, tudjanak rólunk a fiatalok, hogy aztán a képességeiknek megfelelő iskolában helyezkedjenek el. Olyan pályára kell segítenünk őket, amely sikerélményt ad nekik, amellyel megállják a helyüket a munkaerőpiacon, amelyre van kereslet- vázolta a főigazgató.

Nyilván a diákokra nagy hatással vannak szüleik, barátaik, de az oktatási intézménynek is igyekeznek minél részletesebben bemutatni a lehetőségeiket. Szeptemberben szeretnék megnyitni a Digitális Közösségi Alkotóműhelyt (Makerspace) a Lorántffy volt egészségügyi tanműhelyében, a Lajos király körúton, amelyet a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztésére fordítható GINOP 6.2.3. projekt keretében alakítottak ki. Ez egy, a pályaorientációt szolgáló, nyitott, diákcentrikus tér, ahol vezetett módon, de önállóan, saját ötleteiket valósíthatják meg a diákok a bemutatott szakmák legmodernebb eszközei segítségével. Ez az említett, mintegy 550 millió forint értékű projekt több más újítást is magába foglal. Például ennek részeként újították fel a Rudas és a Lorántffy kollégium közösségi tereit, pedagógusok módszertani fejlesztését is megvalósíthatták általa, valamint új informatikai-kommunikációs eszközöket is be tudtak szerezni. A GINOP-6.1.3– Nyelvi készségek fejlesztése a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum vonzáskörzetében című projekt keretében tagintézményeikben nyelvi kompetencia fejlesztésre, képzésre is van lehetőség. Ebből angol és német nyelvű, tanfolyam jellegű foglalkozásokat szerveznek, nemcsak a centrum fiataljainak, hanem külsős érdeklődőknek is.

- A következő tanév során bevezetésre kerül a Szakképzés 4.0 stratégia, amely a szakképzés és felnőttképzés rendszerszintű megújítását és továbbfejlesztését határozza meg. A stratégiát a kormány támogatja, biztosítja a megvalósításhoz szükséges erőforrásokat. Sokkal kézzel foghatóbbá, emberközelibbé próbálják hozni a szakképzést. Nagyon fontosnak tartjuk a duális partnerek bevonást a szakképzésbe, tehát egy adott szakmához megpróbáljuk megkeresni az ipari környezetet, a vállalati hátteret, ahol testközelből tanulhatják meg a fiatalok a szakma csínját-bínját, és sajátíthatják el a legkorszerűbb technikákat.

Pocsainé Varga Veronika arról is beszélt, hogy a nyár folyamán a szakképző évfolyamokra (érettségire épülő képzés) folyamatos a beiratkozás. Hamarosan kihirdetik a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait, amely sok fiatalnak jelent majd támpontot a továbbtanulást illetően.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.