Dunaújváros Hetilap

Gyurcsány nem összefogni, hanem leszámolni akar

doszerk - 2019. július 15. 15:20

Szanyi Tibor megsemmisülésnek nevezte az EP-választást a szocialisták számára, az MSZP vezetői pedig szerinte csak a pozíciókra és a még meglévő pártvagyonra koncentrálnak

A hétvégén tovább gyengült az ellenzék: a DK durván hátba szúrta Ózdon keresztül a Jobbikot, Szanyi Tibor tovább folytatta az MSZP belülről való széthasítását, a bukott Vona Gábor pedig már a politikai életbe való visszatérését tervezgeti.

Hiába csak éppen hogy megmenekült az MSZP-ből való kizárástól Szanyi Tibor, nem tud leállni saját pártjával és Gyurcsány Ferenccel szembeni kritikájával. Az EP-képviselői posztról való kiszorítása óta politikailag megvilágosult szocialista alelnök most a Munkások Újságjának adott egy interjút, amelyben például azt közli, hogy Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc is rossz miniszterelnök volt, mivel egyik sem volt valójában baloldali. Szanyi szerint a mai szocialista vezetők magatartása már csak a még elérhető egy-két önkormányzati pozíció bezsákolására, illetve a még meglévő maradék pártvagyonra koncentrál. A 2019-es EP-választást megsemmisülésnek nevezi. Úgy fogalmazott az elért 6,61 százalékkal kapcsolatban, hogyha abból levonjuk a Párbeszéd szavazatait, akkor „gyakorlatilag az országgyűlési küszöbre tornázta le magát az egykoron rendszerváltó párt”. Jelezte, mozgalma, a BalBlokk zászlóbontását a nyár végére tervezi.

Szanyi Tibor ugyanakkor hiába kínálta fel, a DK most nem ütötte tovább az MSZP-t, feltehetően azért is, mivel a múlt héten Botka Lászlón és Szegeden keresztül már sikeresen komoly öv alatti ütést vitt be a szocialistáknak. Ugyanakkor viszont Gyurcsány pártja látványosan megadta a kilövési engedélyt az ellenzéki együttműködésben a Jobbikra. Hiába volt július 4-e óta Janiczak Dávid az összellenzéki támogatást bíró polgármesterjelölt Ózdon, a DK most szombaton kiállt a szélsőséges és botrányos kijelentései miatt hírhedtté vált volt jobbikos, jelenleg Jobbik támogatta „független” polgármesterjelölt mögül.

Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Gyurcsány-párt központi vezetése Janiczak Dávid ózdi polgármester-jelöltségét „korábbi neonáci megnyilvánulásaira” hivatkozva nem támogatja. Az ózdi helyzet ezután végképp követhetetlenné és az ellenzék számára kedvezőtlenné vált. A DK ózdi szervezete ugyanis vasárnapra azt közölte, hogy ők saját pártközpontjuk ellenében is támogatják Janiczakot a továbbiakban. Közvetlenül Gyurcsányék budapesti bejelentése után viszont a Momentum és a Párbeszéd is azt közölte, hogy nem támogatja többé a minden beszélgetését titokban rögzítő független jelöltként induló politikust. Janiczak támogatásának a megvonásával a DK egyébként a szinte egyetlen esélyesnek számító polgármesterjelöltjétől fosztotta meg a Jobbikot, ami egyértelműen annak a jele, hogy Gyurcsány pártja az EP-választás eredménye alapján már egyáltalán nem együttműködni, hanem csak leszámolni akar minden nála gyengébb ellenzéki párttal.

A balliberális ellenzéki pártoknál egyre határozottabb elutasításra érdekes módon a Jobbik vezetése viszont eddig semmilyen módon nem reagált. A pártot jelenleg leginkább csak papíron vezető Sneider Tamás is hallgat. A volt skinhead vezér csak egy átmeneti időre vállalta a jobboldali radikális pártból mostanra identitását vesztett Jobbik vezetését. Korábbi hírek szerint Jakab Péter, a párt frakcióvezetője készült elfoglalni a Jobbik elnöki posztját, azonban lehet, hogy a valódi jelölt a pártját a 2018-as választásokra romba döntő, majd onnan angolosan távozó Vona Gábor lehet. A Magyar Hangnak adott interjúból ugyanis az derül ki, hogy Vona úgy tervezi, augusztustól visszatér a politikai közéletbe, méghozzá úgy, hogy megnevez egy-egy társadalmi problémát, valamint az azokra szerinte adható esetleges válaszokat, megvalósítható lépéseket is.

Vona a témáiról egy-két hónapig folyó vitasorozatok megszervezését is tervezi, kerekasztal-beszélgetésekkel, „vlogelőadásokkal” és „online eszmecserékkel”. A viták végéhez közeledve pedig a tapasztalatok alapján konkrét törvényjavaslatok is készülnek – mondta el a volt pártelnök a balliberális hetilapnak.

(Magyar Hírlap)

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.