Dunaújváros Hetilap

Gyurcsány nem összefogni, hanem leszámolni akar

doszerk - 2019. július 15. 15:20

Szanyi Tibor megsemmisülésnek nevezte az EP-választást a szocialisták számára, az MSZP vezetői pedig szerinte csak a pozíciókra és a még meglévő pártvagyonra koncentrálnak

A hétvégén tovább gyengült az ellenzék: a DK durván hátba szúrta Ózdon keresztül a Jobbikot, Szanyi Tibor tovább folytatta az MSZP belülről való széthasítását, a bukott Vona Gábor pedig már a politikai életbe való visszatérését tervezgeti.

Hiába csak éppen hogy megmenekült az MSZP-ből való kizárástól Szanyi Tibor, nem tud leállni saját pártjával és Gyurcsány Ferenccel szembeni kritikájával. Az EP-képviselői posztról való kiszorítása óta politikailag megvilágosult szocialista alelnök most a Munkások Újságjának adott egy interjút, amelyben például azt közli, hogy Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc is rossz miniszterelnök volt, mivel egyik sem volt valójában baloldali. Szanyi szerint a mai szocialista vezetők magatartása már csak a még elérhető egy-két önkormányzati pozíció bezsákolására, illetve a még meglévő maradék pártvagyonra koncentrál. A 2019-es EP-választást megsemmisülésnek nevezi. Úgy fogalmazott az elért 6,61 százalékkal kapcsolatban, hogyha abból levonjuk a Párbeszéd szavazatait, akkor „gyakorlatilag az országgyűlési küszöbre tornázta le magát az egykoron rendszerváltó párt”. Jelezte, mozgalma, a BalBlokk zászlóbontását a nyár végére tervezi.

Szanyi Tibor ugyanakkor hiába kínálta fel, a DK most nem ütötte tovább az MSZP-t, feltehetően azért is, mivel a múlt héten Botka Lászlón és Szegeden keresztül már sikeresen komoly öv alatti ütést vitt be a szocialistáknak. Ugyanakkor viszont Gyurcsány pártja látványosan megadta a kilövési engedélyt az ellenzéki együttműködésben a Jobbikra. Hiába volt július 4-e óta Janiczak Dávid az összellenzéki támogatást bíró polgármesterjelölt Ózdon, a DK most szombaton kiállt a szélsőséges és botrányos kijelentései miatt hírhedtté vált volt jobbikos, jelenleg Jobbik támogatta „független” polgármesterjelölt mögül.

Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Gyurcsány-párt központi vezetése Janiczak Dávid ózdi polgármester-jelöltségét „korábbi neonáci megnyilvánulásaira” hivatkozva nem támogatja. Az ózdi helyzet ezután végképp követhetetlenné és az ellenzék számára kedvezőtlenné vált. A DK ózdi szervezete ugyanis vasárnapra azt közölte, hogy ők saját pártközpontjuk ellenében is támogatják Janiczakot a továbbiakban. Közvetlenül Gyurcsányék budapesti bejelentése után viszont a Momentum és a Párbeszéd is azt közölte, hogy nem támogatja többé a minden beszélgetését titokban rögzítő független jelöltként induló politikust. Janiczak támogatásának a megvonásával a DK egyébként a szinte egyetlen esélyesnek számító polgármesterjelöltjétől fosztotta meg a Jobbikot, ami egyértelműen annak a jele, hogy Gyurcsány pártja az EP-választás eredménye alapján már egyáltalán nem együttműködni, hanem csak leszámolni akar minden nála gyengébb ellenzéki párttal.

A balliberális ellenzéki pártoknál egyre határozottabb elutasításra érdekes módon a Jobbik vezetése viszont eddig semmilyen módon nem reagált. A pártot jelenleg leginkább csak papíron vezető Sneider Tamás is hallgat. A volt skinhead vezér csak egy átmeneti időre vállalta a jobboldali radikális pártból mostanra identitását vesztett Jobbik vezetését. Korábbi hírek szerint Jakab Péter, a párt frakcióvezetője készült elfoglalni a Jobbik elnöki posztját, azonban lehet, hogy a valódi jelölt a pártját a 2018-as választásokra romba döntő, majd onnan angolosan távozó Vona Gábor lehet. A Magyar Hangnak adott interjúból ugyanis az derül ki, hogy Vona úgy tervezi, augusztustól visszatér a politikai közéletbe, méghozzá úgy, hogy megnevez egy-egy társadalmi problémát, valamint az azokra szerinte adható esetleges válaszokat, megvalósítható lépéseket is.

Vona a témáiról egy-két hónapig folyó vitasorozatok megszervezését is tervezi, kerekasztal-beszélgetésekkel, „vlogelőadásokkal” és „online eszmecserékkel”. A viták végéhez közeledve pedig a tapasztalatok alapján konkrét törvényjavaslatok is készülnek – mondta el a volt pártelnök a balliberális hetilapnak.

(Magyar Hírlap)

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.